Fuskarna får det allt jobbigare
Vi är inte ens halvvägs in i den svenska fotbollssäsongen, men redan är ett antal matcher under utredning för matchfixning. Nu senast i veckan bekräftades det att allsvenska matchen Kalmar-Elfsborg utreds. Fruktansvärt trist.
Vad gör vi som spelbolag? Svenska Spel övervakar alla spel löpande genom ett antal skilda kontrollsystem. Dessutom har vi ett omfattande informationsutbyte med andra spelbolag i det internationella övervakningssystemet GLMS – the Global Lottery Monitoring System.
När vi upptäcker oddsavvikelser som inte går att koppla till naturliga orsaker, så stoppar vi spelet direkt. Det gör vi för att fuskarna inte ska vinna och för att de som satsat pengar på ett schysst resultat inte ska gå miste om sina insatser.
Och om spelsäkerheten inte kan garanteras, så avstår vi från att erbjuda spel. Våra kunder ska helt enkelt kunna lita på att de matcher vi erbjuder för spel avgörs genom fair play.
I låga divisioner där kontrollen är direkt obefintlig tycker vi inte att spel om pengar är lämpligt. Vi avstår också från speltyper som är enkla för en enskild spelare att manipulera, till exempel spel på att någon ska dra på sig gult kort eller ta en utvisning.
Det här är bara vanligt sunt förnuft och något som idrotten önskat sig av spelbolagen. Ju sämre kontroll, ju mer tveksamma spelformer, desto mer inbjuder man till fiffel och fusk. Och om spelbolagen inte vill vara en del av lösningen, så blir vi en del av problemet.
Det är också därför som Svenska Spel lägger så mycket kraft på förebyggande arbete. I samarbete med förbunden utbildar vi spelare mot matchfixning och spelberoende inom alla de idrotter som vi sponsrar.
På senare år har vi särskilt riktat våra insatser mot ungdomar, som kanske inte förstår hur allvarliga följder matchfixning kan få för deras idrottskarriärer. Man kan säga att det handlar om att vaccinera dem mot fuskande.
Nu i veckan genomgår handbollens ungdomslandslag en utbildning. Senare i sommar kommer alla ungdomar i Gothia Cups 17-årsturneringar att utbildas.
Sedan årsskiftet så är spelfusk ett brott. Det ökar chansen att polisutredningar leder till fällande dom och straff. Riksidrottsförbundets nya förbud mot idrottare att spela på match i egen serie är också ett steg i rätt riktning. Det blir allt jobbigare för fuskarna, konsekvenserna alltmer kostsamma. Svenska Spel kommer aldrig att ge upp kampen mot matchfixning och jag har hopp om att trenden snart kommer att vända.
PATRIK HOFBAUER
vd, Svenska Spel