Framåtfonden får barn och ungdomar att röra på sig

Svenska Spel får barn och ungdomar i rörelse genom Framåtfonden

Skateboardförbundets satsning ”Hela orten rullar” får både barn och ungdomar i rörelse och låter svenskar och nyanlända mötas. Det är ett av de projekt som fick medel från Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Framåtfonden ifjol.


Åtta av tio gymnasieungdomar rör inte på sig tillräckligt. Detta konstaterades i en larmrapport från Centrum för idrottsforskning ifjol. Den svenska läkarkåren är enig om att barn och ungdomar behöver röra ordentligt på sig minst 60 minuter per dag för att stärka hälsan. Det handlar egentligen inte om hård träning. Att cykla till och från skolan eller enkel rastlek ger ofta tillräcklig effekt. Ändå förblir många barn och ungdomar alldeles för stillasittande för sitt eget bästa.

Detta är skälet till att Svenska Spel tillsammans med Riksidrottsförbundet ifjol drog igång en mångmiljonsatsning under namnet ”Framåt för fler i rörelse”. Den bärande delen i projektet är Framåtfonden, en fond där alla RF-anslutna idrottsförbund kan söka medel för aktiviteter som får fler människor i rörelse, framför allt då barn och ungdomar. Den som följde Idrottsgalan igår kunde höra när Svenska Spels styrelseordförande Erik Strand och Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson berättade om projektet. Igår var sista ansökningsdagen för 2018 års projekt. Det blir spännande att se vilka nya idéer som dyker upp!

Och bollen är redan i rullning. I somras fick de nio första initiativen anslag från Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Framåtfonden.

Några exempel: Basketförbundet har fått medel till projektet ”3 x 3”, som ska utveckla streetbasket för barn och ungdomar. Badmintonförbundet satsar på ”Best on court” där barn mellan 6-10 år spelar med sina föräldrar som ”assisterande tränare”. Föräldrarnas roll är att mata bollar så att barnet utan tävlingshets kan träna på att slå riktiga badmintonslag. Kanotförbundet drar igång ett projekt med familjepaddlingsdagar i vår och skateboardförbundet lockar barn och ungdomar i svenska förorter att testa skateboard under professionell ledning i satsningen ”Hela orten rullar”.

Jag är så glad att vi har kommit igång med den här satsningen! Självklart är det bara ett litet strå till stacken när det gäller att bryta trenden med inaktiva barn och ungdomar, men någonstans ska man börja. Jag gläds över alla de timmar av lustfylld fysisk aktivitet som vi nu hjälper till att möjliggöra. Tillsammans kan vi sätta Sverige i rörelse.

LENNART KÄLL
vd, Svenska Spel