Svenska Spel förnyar samarbete med Svenska Fotbollförbundet och Elitfotboll Dam

Nytt avtal. På plats: Linda Wijkström, Lennart Käll, Håkan Sjöstrand, Annika Grälls, Erik Strand och Karl-Erik Nilsson.

Svenska Spel fortsätter sitt långa samarbete med svensk fotboll! I fredags förlängde vi våra sponsoravtal. Det nya avtalet med Svenska Fotbollförbundet är värt 240 miljoner kronor och sträcker sig fram till och med 2023. Vi förlängde och förstärkte även sponsringsavtalet med damfotbollens huvudorganisation Elitfotboll Dam (EFD). Det nya samarbetet där är värt 145 miljoner kronor – en ökning med hela ca 60 procent jämfört med nuvarande avtal.

Vi har de senaste åren kunnat se ett ökande intresse för damlagen från massmedias sida och Svenska Spel bedömer att svensk damfotboll har potentialen att växa ännu mer framöver. Det är en resa som vi vill vara med på.

Överhuvudtaget så tror Svenska Spel på långsiktighet. Självklart gör vi en kommersiell bedömning av sponsorrättigheterna. Vi ägnar oss inte åt bidragsverksamhet, utan måste hela tiden titta på våra möjligheter till bra exponering. Samtidigt bryr vi oss genuint om sportens utveckling och för det krävs partnerskap som sträcker sig över lång tid. Det här är något som går mycket långt tillbaka. Svenska Spel har haft samarbete med Svenska Fotbollförbundet sedan 1934, varit huvudsponsor sedan 1994. Fotbollen – precis som flera andra idrotter vi sponsrar – vet att vi finns där i både med- och motgång och att vi bryr oss om alla nivåer: eliten, bredden, jämställdheten, ledarskapet, ungdomarna.

Ta avtalet med damfotbollen som exempel. Där har en av de största utmaningarna varit att unga talanger slutar i förtid. Sponsoravtalet med Svenska Spel gör att man kan ha en rikstäckande ungdomsserie, Svenska Spel F19, och därmed hålla tjejernas intresse uppe genom bra och tuff matchning mot kvalificerat motstånd. Avtalet gör också att man kan utöka sin satsning på Damallsvenskan TV för att skapa ett större intresse för damfotboll. Vidare kan men stärka och utveckla klubbarnas organisationer och certifiera spelar- och ledarutveckling. Dessutom kan man nu öka utbildningsinsatserna för att motverka matchfixning och spelberoende.

När det gäller vårt avtal med Svenska Fotbollsförbundet, så möjliggör det satsningar både för de olika landslagen och ungdoms- och breddfotbollen – återväxten måste tryggas! Dessutom har fotbollen en viktig roll att spela för samhället. Vårt sponsoravtal gör att man kan fortsätta arbeta med det framgångsrika integrations- och jämställdhetsinitiativet ”Alla är olika, olika är bra”.

Jag hoppas att jag lyckats förmedla lite av hur vi på Svenska Spel tänker kring våra partnerskap, vår sponsring. Det handlar om så mycket mer än bara en logga på bröstet. Det handlar om ett djupt engagemang för idrotten och ett genuint intresse för hur vi tillsammans med idrottsrörelsen kan göra samhället bättre.