Elitidrottsstipendiaterna imponerar och inspirerar

I dag är vi stolta över att kunna presentera de 50 elitidrottare som tilldelas vårt och Riksidrottsförbundets Elitidrottsstipendium för läsåret 2021/2022. Det är en mycket meriterad skara som erhåller stipendiet, som bland annat består av ett ekonomiskt stöd på 50 000 kronor och ett operativt stöd i form av till exempel idrottspsykologi och idrottsmedicin.

I över 40 år har Svenska Spel och Riksidrottsförbundet delat ut Elitidrottsstipendiet. Vi gör det för att vi vet att många av våra främsta svenska idrottare inte bara tävlar på högsta nationella, och till och med internationella, nivå. Många studerar också på högskola och universitet. Vi, precis som idrottarna själva, vet att en elitidrottssatsning någon gång tar slut. Att förbereda sig inför en karriär bortom de stora arenorna är därför viktigt för den som är elitidrottare. Som Sveriges största idrottssponsor, från gräsrot till elit, vill vi vara med och underlätta den resan. Jag kan av egen erfarenhet intyga att kombinationen elitidrott och studier inte alltid är så enkel och jag har största respekt för alla som lyckas bedriva studier samtidigt som de gör en elitidrottssatsning.

När jag tittar lite närmre på listan över elitidrottsstipendiater blir jag verkligen imponerad. Jag ser idrottare som så sent som i somras tävlade i Tokyo, några av dem tog till och med medalj! Jag ser vinteraktiva som nu gör de sista förberedelserna inför vinterns mästerskap i Beijing. Och jag ser aktiva som bland annat läser till läkare, samhällsplanerarare, statsvetare och ekonom – samtidigt som de tränar inför stora mästerskap. Det är både imponerande och inspirerande.

Elitidrottsstipendiaterna visar också på en stor bredd inom svensk idrott. De representerar 30 olika specialidrottsförbund och 35 olika idrotter, till exempel fotboll, skidor, friidrott, simning och cykel.

Tittar vi på ansökningarna kan vi se att de fördelades nästan helt jämställt. 51 procent av de sökande var kvinnor medan 49 procent var män. Av de som nu får stipendiet har fördelningen förändrats lite. Hela 62 procent av stipendiaterna är kvinnor medan 38 procent är män. Det vi då ska ha med oss är att konkurrensen är stenhård och för att tilldelas stipendiet har de sökande varit tvungna att vara på absolut yttersta nivå i sin idrott.

Jag är stolt över hur vi på Svenska Spel är med och ger förutsättningar för många av våra elitidrottare att lyckas, inte bara i en karriär utan i två. Vi vet hur otroligt uppskattat stipendiet är och att det verkligen gör skillnad för de som erhåller det.

Som vanligt sker diplomutdelningen i samband med Idrottsgalan i januari och jag ser verkligen fram emot att få träffa alla stipendiater. De har min och Svenska Spels största respekt och vi ser fram emot att följa deras resa, både på och vid sidan av idrottsbanan.

PATRIK HOFBAUER
Vd och koncernchef, Svenska Spel