Elitidrottarnas spelproblem måste tas på allvar

spelproblem

Vi vet sedan tidigare att det finns ett samband mellan elitidrottande och en ökad risk för att utveckla spelproblem. På Svenska Spel behöver vi nu ytterligare intensifiera vårt samarbete med idrotten för att utbilda ledare och spelare kring problemspelande. En ny enkät visar att situationen är allvarlig.

Nyligen publicerades en ny studie som tittade närmare på spelproblemen bland Sveriges idrottare. Siffrorna var inte överraskande för oss som jobbar med de här frågorna. Ändå är det en mycket tråkig läsning.

Studien, gjord av Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska Institutet i samarbete med Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten visar bland annat att andelen problemspelare bland manliga elitidrottare är nästan tre gånger så stor som hos den övriga manliga befolkningen. 11 procent av de manliga elitidrottare som svarat på enkäten faller inom kategorin ”problemspelare”. 13 procent uppvisar viss risk för att hamna där. Jämför det med att andelen problemspelare bland män 18-40 år i hela befolkningen är ca fyra procent.

Kort sagt, ledare och aktiva inom elitidrotten har högre risk att utveckla spelproblem än övriga befolkningen. I viss mån är det förklarligt: Idrottare har ofta ett större intresse för sport än genomsnittet, man har helt enkelt bra koll och det är naturligt att det också leder till ett spelintresse. Men när spelintresset övergår till problemspelande så har det gått överstyr! Enkätens siffror är en väckarklocka. Jag tror att vi från Svenska Spels håll ytterligare kommer att behöva stärka våra insatser för idrotten framöver. 

Redan idag bedriver vi, tillsammans med idrottsrörelsen, ett antal förebyggande insatser riktade mot ledare och aktiva inom idrotten. Insatserna handlar främst om att utbilda och höja kunskapen om spelproblem.

Till exempel har vi tagit fram en webbaserad utbildning om spelansvar särskilt utformad för idrottsrörelsen. Samtliga fotbollsklubbar i Allsvenskan och Superettan har fått genomgå utbildningen under ledning av tidigare elitfotbollsspelaren Anders Wikström. Där belyser vi också kopplingarna mellan spelproblem och matchfixning: den som drar på sig spelskulder kan lättare tänkas vara mottaglig för påtryckningar om att inte göra sitt bästa på plan.

Arbetet är alltså påbörjat, men nu behöver det intensifieras. Under våren 2017 presenterade vi utbildningspaketet för flera av de andra förbund som vi sponsrar. Vi har redan börjat jobba med hockeyn och innebandyn och hoppas snart kunna presentera flera nya initiativ.

Det här är en hjärtefråga för Svenska Spel, som idrottsrörelsens största sponsor. Men för att vi ska lyckas, så är det viktigt att allt arbete på den här fronten sker i samråd med idrottsrörelsen själv. De känner sin verksamhet och sina utövare allra bäst. Tillsammans ska vi se till att idrotten fortsätter att vara en arena för gemenskap, glädje och starka upplevelser.

LENNART KÄLL
vd, Svenska Spel