Det brådskar med en lagändring

Bloggportalen främjandeförbud

Även Riksenheten mot korruption konstaterar att dagens lagstiftning är tandlös när det gäller matchfixning. Nu brådskar en lagändring för att skydda idrotten från fusk och uppgjorda matcher.

– Att som enskild spelare spela dåligt för att vinna på det ekonomiskt är inte straffbart enligt vare sig brottsbalken eller någon speciallagstiftning. /—/. Vi är helt enkelt bakbundna, säger åklagare Katarina Stenström Ros på Riksenheten mot korruption i en intervju med SVT Nyheter Småland.

Med de orden och kommentaren ”vi har en lucka i lagstiftningen” beslutade hon att inte inleda förundersökning kring den anmälan som Svenska Spel lämnade in i förra veckan. Hela artikeln går att läsa här. Det rörde sig denna gång om en match i division 2 mellan BW 90 och Nybro IF. Jag har tidigare kommenterat fallet här i inlägget Låt inte matchfixarna sopa undan bevisen.

Tyvärr är jag inte förvånad över åklagarens bedömning, även om jag önskat ett annat besked. Med nuvarande lagstiftning är det svårt för rättsväsendet att komma åt misstänkt fusk och i vissa fall är det inte ens meningsfullt att inleda förundersökning.

Kvar står vi alltså med en tandlös lag och ett konstant hot mot idrottens trovärdighet.

Nyligen lämnade Svenska Spel tillsammans med svensk idrott – Riksidrottsförbundet, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Basketbollförbundet – över ett gemensamt dokument till spelutredningen med förslag på hur man bättre kan komma åt matchfixning. En av de viktigaste delarna i dokumentet är ett lagändringsförslag om straffansvar. Även Riksenheten mot korruption vill se en lagändring eller helt ny lag i samband med införandet av en ny spellagstiftning.

Jag kan bara konstatera att det brådskar.

LENNART KÄLL
vd, Svenska Spel