Dags att straffbelägga matchfixning

läktare

Matchfixning – uppgjorda matcher och manipulerade matchhändelser – är ett hot mot såväl idrottens som spelbranschens trovärdighet. Tyvärr är det med nuvarande lagstiftning svårt att få någon dömd trots att bevisning finns.

Just nu pågår en rättegång kring matchfixning i Hovrätten över Skåne och Blekinge. De åtalade har tidigare friats i Kristianstads tingsrätt. Nu har åklagaren utlovat ny bevisning.

Det kommer knappast som en överraskning för de som läser denna blogg att jag följer rättegången med mycket stort intresse (Aftonbladets Robert Laul stod för en uppskattad liverapportering därifrån idag) . Flera gånger under våren har jag tagit upp problemet med matchfixning och hur allvarligt vi inom Svenska Spel ser på ämnet. Förutom de privata tragedierna, där idrottsmän utsätts för påtryckningar och hot om våld, så är det ett problem för idrottens trovärdighet i stort och givetvis även för spelbranschen.

Vem vill se matcher där utfallet är uppgjort i förhand? Vem vill spela på en sådan match?

På Svenska Spel försöker vi göra det så svårt som möjligt för matchfixarna. Vi har bl a infört obligatorisk registrering av spel, vilket gett en ökad spårbarhet. Vi har sett över våra insatsbegränsningar, justerat våra kundvillkor och finansierat en heltidstjänst på Riksidrottsförbundet kring förebyggande arbete mot matchfixning.

Alla spelbolag och idrottsförbund måste ta sitt ansvar. Men det måste också till åtgärder som ökar möjligheten att döma personer för matchfixing. Idag kan förundersökningar läggas ner trots att bevisen finns där. Björn Eriksson, före detta rikspolischef och numera ordförande för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna sammanfattar det bra: Dagens lagstiftning är för vek.

Idag träffar för övrigt Björn Eriksson inrikesminister Anders Ygeman för en diskussion kring idrottsrelaterad brottslighet. Matchfixningsproblemen är en av de frågor jag vet kommer att dryftas där. Det visar hur allvarligt idrotten ser på hotet. Tillsammans med just Riksidrottsförbundet, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Basketbollförbundet har vi lämnat över ett förslag till den pågående spelutredningen om lagändring i lotterilagen med syfte att straffbelägga matchfixning, något som borde vara självklart. Förslaget i sin helhet går att läsa här.

Under årets Almedalsvecka är Svenska Spel självklart på plats. Har ni vägarna förbi Gotland den 4 juli, så hälsar jag er hjärtligt välkomna till det seminarium vi då håller om Nolltolerans mot matchfixning. Med oss har vi då bland andra Alf Johansson, chefsåklagare på Riksenheten mot korruption, Gunilla Carlsson, ledamot i den parlamentariska referensgruppen till spelutredningen och Stefan Bergh, generalsekreterare på Riksidrottsförbundet. Jag ser fram emot en mycket intressant diskussion.

LENNART KÄLL
vd, Svenska Spel