Dags att skriva på konventionen mot matchfixning

Svenska Spels VD Lennart Käll: Skriv på konventionen mot matchfixning

”Den organiserade brottsligheten verkar internationellt. Då måste vi få motverka den internationellt. Det är hög tid att Sverige undertecknar Europarådets konvention mot matchfixning.” Svenska Spels VD Lennart Käll uppmanar regeringen att skriva på ett viktigt dokument för att försvåra matchmanipulation från kriminella organisationer.

Den som följer sociala medier nu när den svenska fotbollssäsongen är i full gång får så gott som dagligen se folk uttrycka sina misstankar om  matchfixning. Det har tyvärr gått så långt att en målvaktstavla eller en klumpig utvisning direkt får fotbollsälskarna att reagera.

Och det var detta vi varnade för redan för flera år sedan: Matchfixning är ett hot mot själva idrotten. Om åskådarna börjar misstro spelarna och lagen, varför ska man då gå och titta på matcherna? Hur ska man våga satsa en slant på det resultat man tror på?

Misstag på plan är mänskligt. Oväntade händelser hör till spelet och är en del av charmen och spänningen. Vår spelsäkerhetsavdelning har järnkoll på matcherna och i nästan samtliga fall är en dålig insats bara en dålig insats. Men där vi har välgrundade misstankar tvekar vi inte att stänga matchen för spel.

Det handlar om att skydda alla våra kunder som spelar ärligt. De ska inte förlora sin insats på grund av att kriminella krafter har manipulerat spelet.

Svenska Spel övervakar i realtid alla de spel vi erbjuder, både inför och under match. Det vi tittar på är avvikande spelmönster. Vi följer en mängd skilda faktorer: snittinsats, omsättning, aktiviteten på nyöppnade konton, fördelning av insatser på olika speltyper, vi tittar på den geografiska fördelningen av vaden och antal maxbet på spelobjektet och ytterligare ett antal parametrar. Dessutom blickar vi utåt: följer internationella oddsjusteringar, undersöker tips och har visst informationsutbyte med andra spelbolag.

Men vi skulle kunna bli ännu vassare om vi fick utöka vårt internationella samarbete. Idag begränsas vi av att Sverige inte har anslutit sig till Europarådets konvention mot matchfixning. Det ger oss sämre möjligheter att dela information över gränserna. Detta samtidigt som internationella brottskarteller numera ser en bättre affär i matchfixning än i knarkhandel, enligt den tyske experten och kriminalkommissarien Michael Bahrs. Här pratar vi inte om småfifflare, utan om italienska camorran, Hells Angels och ryska maffian. I deras spår följer utpressning, hot och våld mot spelare, domare och tränare. Deras verksamhet måste stävjas till varje pris.

Vikten av internationellt samarbete var även något som talarna på Svenska Spels seminarium om matchfixning häromveckan tryckte på. Där berättade bland annat Europarådets Cassandra Fernandes om EU-projektet Keep Crime out of Sport, ett projekt där man arbetar gränsöverskridande med att dela information och praktiska verktyg för att på så vis motverka de kriminella organisationerna.

Men från detta arbete är de svenska spelbolagen mer eller mindre utestängda! Därför har Svenska Spel skickat en skrivelse till regeringen där vi uppmanar dem att underteckna Europarådets konvention mot matchfixning, så att vi tillsammans på internationell nivå kan göra det tuffare för de kriminella nätverken.

Den organiserade brottsligheten verkar internationellt. Då måste vi få motverka den internationellt.
Det är hög tid att Sverige undertecknar konventionen.

LENNART KÄLL
vd, Svenska Spel