Blotta misstanken är ett problem

vägval

Branschföreningen för onlinespel, BOS, valde igår att JO-anmäla Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson för jäv och otillåten bisyssla.

Skälet är att Johan Carlson sitter i styrelsen för ATG, Aktiebolaget Trav och Galopp, och då Folkhälsomyndigheten är remissinsats i spelmarknadsfrågor menar BOS generalsekreterare Gustaf Hoffstedt att detta ger ATG en illegitim konkurrensfördel.

Så långt vill vi inte sträcka oss från Svenska Spels sida. Det finns i nuläget inget som tyder på att ATG skulle ha gynnats framför något annat spelbolag. Men jag delar uppfattningen om att det föreligger en jävsproblematik i Johan Carlsons dubbla roller.

För blotta faktum att misstanken kan uppstå vittnar om att nuvarande situation är olycklig. Det är aldrig bra när myndighetsföreträdare försätter sig i situationer där deras opartiskhet kan komma att ifrågasättas.

Såväl SR Ekot och TT rapporterade under gårdagen om BOS JO-anmälan och jag kan inte tänka mig att Folkhälsomyndigheten blundar för problemet. Hur man bör hantera det har Svenska Spel inga särskilda synpunkter på. Huvudsaken är att det hanteras, så att både myndigheten och spelbranschen slipper framtida misstankar om jäv.

LENNART KÄLL
Vd, Svenska Spel

 

1 svara

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] – Det finns i nuläget inget som tyder på att ATG skulle ha gynnats framför något annat spelbolag. Men jag delar uppfattningen om att det föreligger en jävsproblematik i Johan Carlsons dubbla roller, kommenterar Svenska Spels vd, Lennart Käll, i spelbolagets branschblogg Spelrum. […]

Kommentering är stängd.