Bilden av e-sport är förlegad

Svenska Spel sponsrar svensk e-sport

Svenska Spels kommunikationsdirektör Joakim Mörnefält tillsammans med Magnus Jonsson, ordförande i Svenska E-sportföreningen (SESF). Det nya avtalet mellan Svenska Spel och e-sporten gör bland annat att SESF får resurser för att utveckla de svenska e-sportlandslagen framåt.


Under våren har vi på Svenska Spel sett över flera av våra sponsringsavtal, med bland annat svensk damfotboll och svensk handboll. Men det senaste avtalet – det med svensk e-sport – är nog det som väckt störst uppmärksamhet, inte minst internationellt.

Svenska Spel går alltså in i ett treårigt samarbete med svensk e-sport. Vårt fokus ligger särskilt på att lyfta e-sportlandslagen. Sverige är och ska vara en nation att räkna med inom världens snabbast växande sport – det är ett av våra främsta mål med samarbetet!

Någon ställer sig säkert frågan hur det rimmar med Svenska Spels engagemang för att få fler i rörelse, genom bland annat Framåtfonden. Men då har man en förlegad bild av vad e-sport på elitnivå innebär.

Som bland annat världsstjärnan Emil ”Heaton” Christensen påtalat, så har e-sporten förändrats i samma riktning som andra mindre fysiska sporter. För att kunna tävla på absolut toppnivå måste man hålla sig i god fysisk form. Det är nödvändigt för att orka hålla total koncentration under de många och långa tävlingspassen, där spelarna ofta ligger nära maxpuls.

Heaton sammanfattar det själv väl i en krönika: ”Om du inte aktiverar din kropp regelbundet kommer den aldrig att kunna syresätta hjärnan tillräckligt. Och vilken e-sportare som helst vet att hjärnan är vårt viktigaste redskap. /—/ Jag skulle kunna ge mängder av taktiska och speltekniska tips till unga e-sportare men mitt överlägset bästa tips är: rör på dig. Åtminstone en halvtimme om dagen.”

En annan tidigare storstjärna inom e-sport är Madeleine ”MaddeLisk” Leander. Datorspelare, matematikdoktor – och svensk mästare i street workout 2016. Det säger en hel del om hur e-sport på elitnivå ser ut idag.

Madeleine är för övrigt en av alltför få kvinnliga stjärnor inom sporten. E-sport lockar helt enkelt fler manliga än kvinnliga utövare. Det är synd, eftersom sporten i sig inte gör skillnad på killar och tjejer. Men här har man en stor utmaning att ta tag i: Hur attraherar man fler tjejer till e-sporten? Hur får man dem att fortsätta satsa, att ta sig vidare till elitnivå? Med sponsringsstöd från Svenska Spel ges e-sporten förutsättningar att arbeta med framtidsfrågor som dessa.

Vi tror att intresset för e-sport kommer att växa ytterligare. Allt fler mediabolag sänder från de stora turneringarna och man behöver inte spela själv för att uppskatta spänningen i sporten – eller slå vad om hur det kommer att gå. Som svenska folkets spelbolag vill vi självklart ge våra kunder denna möjlighet. Licensdelen av Svenska Spel kommer därför att lämna in en ansökan om att arrangera spel på e-sport så fort den nya spellagstiftningen har trätt i kraft.

LENNART KÄLL
vd, Svenska Spel