Begränsa spelutbudet och värna de unga fotbollsspelarna

Återigen har matchfixning varit uppe för debatt i media – något jag välkomnar. Allt fler delar uppfattningen att matchfixning seglat upp som det allra största hotet mot idrotten, ett hot större än dopningen. Såväl idrotten som spelbranschen vinner på att problemet belyses. Det är viktigt inte minst mot bakgrund av arbetet med den nya spellagstiftningen och behovet av att rättsvårdande myndigheter får bättre förutsättningar att bekämpa de som fixar matcher.  

Det var Jens Littorin på Dagens Nyheter som i förra veckan tittade närmare på de svenska U21- och U19-serierna i fotboll. Enligt Francesco Baranca, chef för organisationen Federbet, är dessa serier hårt utsatta för matchfixning. Deras analyser visar också att problemen har pågått under en längre tid.

Jag är inte förvånad över att det förekommer. Svenska Spel har valt att inte erbjuda spel på de här serierna och det har vi gjort av följande anledning: många av spelarna är under 18 år och vi tycker inte att erbjuda spela matcher och tävlingar med minderåriga. Unga spelare är extra utsatta. De kan lättare falla för negativt grupptryck från exempelvis kompisgänget. Det är inte bara organiserad brottslighet som fixar matcher utan det finns även så kallade ”småfixare”, som BRÅ identifierade i sin rapport från 2015. Till detta tillkommer att det dessutom svårt att sätta rättvisa odds på de här matcherna, eftersom lagens slagstyrka kan variera stort.

Svenska Spel har sedan 2012 varit drivande i frågan om matchfixning i Sverige. Vi har infört kraftfulla åtgärder som har gett tydliga resultat.

  • Som jag nämnt har vi begränsat vårt spelutbud. Man ska inte kunna spela på ungdomsmatcher, nästa hörna eller gula kort oavsett division eller matchserie. Spel som är lätta att manipulera ska inte få förekomma.
  • Vi har infört ett registrerat spel – så att vi kan följa transaktionerna på individnivå och se att upptäcka avvikelser.
  • Vi har infört insatsbegränsningar – som kund kan du inte satsa hur mycket pengar som helst.
  • Vi avbryter allt spel på objekt där vi ser avvikande oddsrörelser och tydlig indikation på matchfixning. På dessa matcher betalar vi inte ut vinster, utan kunderna får istället tillbaka sina insatser. Vi polisanmäler alltid händelsen.
  • Vi finansierar en tjänst på Riksidrottsförbundet som leder förbundets arbete mot matchfixning och vi har en resurs som åker runt till klubbar och utbildar spelare om matchfixning.
  • Vi har nationella och internationella samarbeten med förbund, polis, åklagare och myndigheter.

Vi gör insatser i stort och smått med målet att bekämpa matchfixning. Ett resultat av detta arbete är att de som försöker att fixa matcher, de kriminella, i allt högre utsträckning undviker att lägga sina insatser hor Svenska Spel. De vet att risken för upptäckt då är stor och att vi agerar blixtsnabbt när misstanke uppstår. Min förhoppning att fler spelbolag följer vårt exempel och på eget initiativ ser över sitt spelutbud och plockar bort spelobjekt som är mer exponerade för matchfixning – det skulle idrotten, spelbranschen och kunderna vinna på. 

Lennart Käll vd, Svenska Spel