Äntligen får matchfixning sitt straff

läktare

Äntligen en fällande dom för de som hotar, utpressar och mutar spelare till att inte göra sitt jobb på plan! Men tyvärr saknas fortfarande lagstiftning för att komma åt mycket av fusket. Vissa spelbolag ger dessutom småfifflarna exakt de förutsättningar som behövs.

Sex åtalade fälls för matchfixning. Två av de involverade döms till fängelse. Det är en mycket glädjande dom som idag har avkunnats i Hovrätten över Skåne och Blekinge. De som har utpressat, hotat, mutat och tvingat spelare till att inte göra sitt bästa på fotbollsplanen får sitt straff. De som tagit emot mutor har fått villkorlig dom.

Svenska Spels seminarium kring matchfixning i Almedalen 4 juli kl. 11:00, så medverkar bland andra Lars Åkerman, ordförande i Kristianstad FC. Det var hans klubb som drabbades av fuskarnas och utpressarnas verksamhet och det blir intressant att få hans kommentarer kring fallet och den nu fällande domen.

Men i och med detta domslut är problemet tyvärr långtifrån ur världen. Kampen mot matchfixning har tvärtom bara börjat!

I just detta fall fanns en tydlig hotbild mot vissa spelare som åklagaren kunde ta fasta på. I de fall där hotbild saknas är det mycket svårt att komma åt fuskarna med nuvarande lagstiftning. I vissa fall ser man det inte ens som meningsfullt att inleda förundersökning, trots att indicierna är starka.

En typ av matchfixare som är särskilt svåra att komma åt är de som Brottsförebyggande rådet kallar för ”solofixare”, enskilda personer som på egen hand kan påverka ett matchutfall för att tjäna pengar på det.

Som BRÅ skriver i sin rapport om matchfixning”Förutsättningen för denna typ/- – -/är att det finns vadslagning om matchhändelser som någorlunda enkelt kan påverkas av en enskild idrottare, ledare eller funktionär. I första hand handlar det om enskilda matchhändelser såsom hörnor eller kort i en fotbollsmatch./—/Allt som krävs i dessa fall är att solofixaren kan satsa pengar på den påverkbara aspekten av matchen. Den typ av fusk som solofixaren kan ägna sig åt är svårt att belägga, bland annat eftersom det typiskt sett inte ger stora avtryck varken på spelmarknaden eller på själva matchen.

Tyvärr finns det gott om spelbolag som erbjuder just de förutsättningar som dessa fuskare behöver.
För idrottens, publikens och spelbolagens kunders skull är det bara att beklaga.

LENNART KÄLL
vd, Svenska Spel