Alla vill sponsra en vinnare, men vem orkar satsa på talangerna?

svenska spel är sveriges största idrottssponsor

En underbar kväll i juni 2015. Sveriges U21-landslag har just slagit Portugal på straffar och blivit europamästare. Men framgångar kommer inte över en natt. Som idrottens största sponsor investerar Svenska Spel långsiktigt och uthålligt i talangutveckling och stöttar sporten i både medgång och motgång.

En underbar junikväll sommaren 2015. Jag sitter hemma på Ekerö med delar av familjen och jublar rakt ut efter det gastkramande straffdramat. Sveriges U21-landslag har slagit storlaget Portugal på deras egen hemmaplan och står som europamästare! Vilken prestation! Vilken triumf för teamkänslan, där laget slår jaget. Jag känner en sådan fantastisk stolthet och lycka när Sverige vinner.

Och ikväll är det dags igen. Förväntningarna är höga – och det ska de vara! Vi har en fantastisk återväxt inom svensk idrott.

Men det är inget som kommer av sig självt. Jag noterar att av 23 spelare i U21-truppen, så kommer 20 från vårt och fotbollens talangprogram Tipselit. Tipselitprojektet gör så att svenska fotbollsföreningar på både herr- och damsidan kan anställa kvalificerade tränare för sina utvecklingslag och på det viset ge de största talangerna bästa möjliga träningsmöjligheter. Dessutom tar vi ett socialt ansvar och säkrar så att talangerna får en god civil utbildning.

Det här är något som genomsyrar Svenska Spels sponsring. Vi tror på långsiktighet och bredd för att bygga framtida framgångar. Vilken storsponsor som helst kan nog vara beredd att gå in och sola sig i glansen från en fix och färdig idrottsstjärna, ett framgångsrikt lagbygge. Men är man redo att gå in när sporten har det motigt, när man genomgår en generationsväxling? Hur stor lust har man att fortsätta investera i talanger när framgångarna ligger fem eller sju år bort? Hur intressant är det att ge bästa möjliga förutsättningar till tonårstjejer så att de fortsätter inom sporten, fortsätter att odla sin talang?

Ett exempel: När vi frågade Elitfotboll Dam vad som var deras största utmaning, så svarade de att många talangfulla tjejer i övre tonåren lade av för tidigt när de inte platsade i A-laget – de behövde möta kvalificerat motstånd. Tillsammans med EFD skapade vi då riksserien Svenska Spel F19, så att ungdomslagen kunde få tuff och bra matchning och talangtjejerna tillräcklig stimulans för att fortsätta utvecklas! Det kan vara just sådana satsningar som låter oss ha förhoppningar på landslaget inför EM i Holland senare i sommar.

Vi pratar ofta om upplevelse på Svenska Spel. Upplevelsen kring de stora matcherna är svårslagen. Euforin när det magiska händer. Toivonens prickskytte från halva plan på övertid. Hedvig Lindahls svettiga straffräddningar mot Brasilien i OS 2016. Henke Lundqvists lika svettiga räddningar i VM-finalen tidigare i vår. Handbollsvändningarna, innebandytriumferna, bandyjublet! Det här är upplevelser som i många fall lever kvar i oss livet ut. Den som såg Sverige i fotbolls-VM 1994 glömmer det aldrig.

Men vägen dit… Det är så många människor och så lång tid som måste till för att allt ska klaffa, för att vi hela tiden ska få nya stora upplevelser. För oss är sponsring mer än bara pengar. Visst ser vi strikt affärsmässigt på våra sponsorskap, precis som vilken kommersiell aktör som helst – men vårt engagemang sträcker sig mycket längre än vad vi egentligen skulle behöva. Så blir det lätt i ett företag som har sport i generna, vi har ju stöttat svensk idrott sedan 1934!

Ikväll kommer jag att sitta bänkad framför tv:n när det är avspark mot England. Framåt för svensk idrott – och heja Sverige!

LENNART KÄLL
vd, Svenska Spel