50 miljoner kronor gör skillnad för ungdomsidrotten

”Under de sju år Gräsroten pågått har vi stärkt svensk ungdomsidrott med över 350 miljoner kronor. Jag är glad att Svenska Spel på så sätt gjort livet lite enklare för Sveriges ungdomsledare. Totalt får över 8 500 föreningar inom 71 skilda idrotter del av pengarna.”
Foto: Erik Simander/ BILDBYRÅN / Cop 2019

För sjunde året i rad delar Svenska Spel ut över 50 miljoner kronor till ungdomsidrotten genom projektet Gräsroten. Man kan också säga att det är Svenska Spels kunder som delar ut pengarna, eftersom det är deras val av favoritförening som styr fördelningen. Totalt får över 8 500 föreningar inom 71 skilda idrotter del av pengarna. Pengar som gör skillnad.

I de undersökningar vi gjort kan vi se att många föreningar använder pengarna till träningsläger för ungdomarna. Andra kan med hjälp av Gräsroten-pengarna åka på cuper och turneringar eller köpa in nödvändigt material till verksamheten. Och även om de största idrotterna får mest av våra kunder, så faller pengaregnet över ungdomsverksamheten även i många mindre sporter. Över 200 000 kr till badminton, 320 000 kronor till brottningen, 604 000 kronor till gymnastikföreningar, 178 000 till konståkning, 140 000 till volleyboll… Listan tar aldrig slut.

På det här sättet gör vi det möjligt för fler barn och ungdomar att börja idrotta, att komma i rörelse. Det är viktigt för hela samhället. Och då det ytterst är svenska folket som äger Svenska Spel, så är det naturligt för oss att göra den här typen av satsningar.

Under de sju år Gräsroten pågått har vi stärkt svensk ungdomsidrott med över 350 miljoner kronor. Jag är glad att Svenska Spel på så sätt gjort livet lite enklare för Sveriges ungdomsledare. Parallellt med det sponsrar Svenska Spel några av landets mest folkkära idrotter – allt från fotboll och skidor till e-sport. Genom Framåtfonden stöttar vi projekt som syftar till att få människor i alla åldrar i rörelse, från småtjejer och småkillar till pensionärer. I år satsade vi 8,4 miljoner kronor på detta.

Jag är glad att Svenska Spel på så många olika sätt bidrar till ett mindre stillasittande Sverige. Vi tänker fortsätta vara med och göra skillnad.

PATRIK HOFBAUER
vd, Svenska Spel