Det är vårt ansvar att agera

Mitt förra blogginlägg handlade om matchfixning och denna vecka har jag återigen anledning att beröra ämnet.

En timme före matchstart i söndags, den 20 augusti, valde vi på Svenska Spel att stoppa allt spel på superettanmatchen mellan Norrby och Dalkurd. Vi tog inte emot några fler insatser på matchen och vi valde att hålla inne vinstutbetalningarna efter att matchen var avgjord.

Orsaken till spelstoppet var att vår spelövervakning upptäckt att oddsrörelserna på matchen avvek kraftigt från det normala hos spelbolag i såväl Europa som Asien – en indikation på att matchen kunde vara utsatt för matchfixning.

Vi har väl inarbetade rutiner vid sådana här händelser. Vid spelstopp informerar vi Svenska Fotbollförbundet samtidigt som vi påbörjar en analys av de spel som lagts på matchen hos Svenska Spel. Vid analysen letar vi efter tecken som kan bekräfta misstankarna om matchfixning; när har vaden lagts, hur stora är beloppen, var i landet har det spelats, med mera. Ett rent detektivarbete där information samlas in och analyseras. 

Mindre än två dagar efter spelstoppet var vi klara med analysen. Sammantaget visade den indikationer på att matchen kan ha varit utsatt för matchfixning. Men vi har inte tillräckligt med bevis sett till de insatser på matchen som gjordes hos oss på Svenska spel. Av detta skäl valde vi att betala ut vinsterna till de kunder som prickat in Dalkurd som vinnare. Vi har dock valt att plocka bort Norrby från vårt spelutbud tills vidare då vi sett upprepade fall av kraftigt avvikande spelmönster på deras matcher under säsongen. Detta gör vi av försiktighetsskäl och för att skydda våra kunder.

I likhet med tidigare spelstopp så dröjde det inte länge förrän den första nyhetsredaktionen (i detta fall Expressen) kontaktade vår presstjänst och ställde frågor om varför vi stoppat spel på matchen. När vi upptäcker avvikande oddsrörelser innebär det att båda klubbarna misstänkliggörs och får svara på spekulativa frågor om deras spelare kan ha medverkat till matchfixning. Inte sällan är klubbrepresentanternas första reaktion chock och sen ilska mot oss på Svenska Spel, och krav på ”bevis” för vad man upplever som orättvisa anklagelser. 

Jag har förståelse för denna reaktion. Erfarenheten visar att matchfixning oftast involverar en eller några få spelare i ett lag. Övriga spelare och klubbledningen är helt ovetandes och oskyldiga. Men de negativa rubrikerna tar ingen hänsyn till detta utan hela klubben misstänkliggörs. Samtidigt visar fallet med matchen IFK Göteborg och AIK att inget lag går säkert, alla klubbar är exponerade för risken att utsättas för matchfixning. Jag tycker mig också kunna se en tendens till mer förståelse från berörda klubbledningar över vårt sätt att agera vid spelavvikelser.

Det är viktigt att påpeka att ett spelstopp inte per automatik innebär att en match utsatts för matchfixning och att spelare eller domare är involverade. Det händer att våra utredningar visar att matchfixning inte kan styrkas. Men det är vårt ansvar att analysera, utreda och agera vid varje givet tillfälle. Det kommer vi att fortsätta göra – vi ger inte upp kampen mot matchfixning.

Matchfixning är det enskilt största hotet mot idrotten idag, större än till och med dopningen. Det är självfallet också ett hot mot oss som spelbolag och mot de kunder som väljer att spela på idrott. Som Eskil Hellberg, spelexpert på Expressen uttryckte det: ”Jag accepterar att förlora för att jag gör dåliga spel. Men att torska pengar för att någon eller några lägger sig? Vidrigt.”

Om vi som älskar att följa idrott börjar tveka på huruvida det är den idrottsliga prestationen eller manipulation som ligger till grund för resultatet – då är vi illa ut ute. Det är därför det så viktigt att alla goda krafter; idrotten, polis och åklagare, politiker och vi spelbolag, samarbetar mot matchfixning.  

Lennart Käll
Vd, Svenska Spel