20 miljoner kronor i förskott till ungdomsidrotten

Förbundskapten Janne Andersson håller upp en check med förskottsutbetalning av Gräsroten. Inte bara fotbollsungdomar, utan idrottande ungdomar inom alla sporter får nu hjälp att hålla igång genom 20 miljoner kronor från Gräsroten. Idrotten har en enormt viktig samhällsfunktion, inte minst i coronatider.

De senaste sju åren har vi på Svenska Spel delat ut närmare 400 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sverige genom projektet Gräsroten. De går till våra kunders favoritföreningar inom alla idrotter och över hela landet.

I vanliga fall sker utbetalningen i november månad, men till följd av Corona-pandemin väljer vi nu att göra en förskottsutbetalning. Det innebär att 3 600 föreningar runt om i landet får dela på 20 miljoner kronor redan nu i vår. Utbetalningen sker om bara några veckor, den 5-6 maj.

Barn och ungdomar behöver sina idrottsaktiviteter, behöver fortsätta att röra på sig. Där har idrotten en enormt viktig samhällsfunktion. Det är viktigt att alla försöker hjälpa till och göra vad de kan för att säkra föreningarnas framtid.

Många idrottsföreningar får vända på slantarna redan i vanliga fall. Under denna samhällskris blir förstås den ekonomiska situationen ännu tuffare. Det var därför som vi på Svenska Spel började titta på om det skulle vara tekniskt och organisatoriskt möjligt att få till en tidigare utbetalning. Jag vill ge en stor eloge till våra medarbetare som så snabbt tog fram en lösning.

Vi förstår att förskottsutbetalningen inte löser alla problem för föreningarna. Det kommer att behövas mycket mer stöd. Men vi hoppas att det kan hjälpa en bit på vägen.

PATRIK HOFBAUER
vd och koncernchef, Svenska Spel