50 miljoner i pengaregn över ungdomsidrotten

Marie Loob, tf vd, för Svenska Spels gläds åt att Svenska Spels delar ut 50 miljoner kronor till ungdomsidrotten vi Gräsroten.
Foto: Jessica Gow/ TT

I dag delar Svenska Spel via initiativet Gräsroten ut över 50 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sverige. Totalt har 504 281 svenskar fördelat pengarna på 8 361 föreningar inom 71 idrotter. De föreningar som får mest är Hammarby IF FF med 1 594 306 kronor, följt av AIK FF på 1 255 902 kronor och Djurgårdens IF FF på 1 238 522 kronor. Den idrott som får överlägset mest pengar är fotbollen, 30 556 005 kronor, följt av hockeyn på 5 736 059 kronor.

– Ungdomsfotbollen är navet i svensk fotboll där många unga tjejer och killar får en förståelse för kamratskap och vikten av fysisk aktivitet. Svenska Spels engagemang och pengarna från Gräsroten är en viktig del i att fotbollsfamiljen kan fortsätta att växa och utvecklas på både bredd- och elitnivå. Själv har jag valt att stötta Alets IK, min moderklubb i Halmstad i Gräsroten, säger Janne Andersson, förbundskapten för herrlandslaget i fotboll.

 Det är sjätte året i rad som Svenska Spel, via Gräsroten, delar ut över 50 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sverige, där det är kunderna själva som fördelar pengarna genom att välja en till tre favoritföreningar.

– De här 50 miljoner kronorna omvandlas till ren och skär glädje för idrottande barn och ungdomar i Sverige. Tack vare Svenska Spels Gräsroten ges fler barn och ungdomar möjligheten att utöva sin favoritidrott och fler får därav möjligheten att uppleva den gemenskap och glädje som frodas inom idrotten, säger Björn Eriksson, ordförande i RF, som själv valt AIK, skidskytteföreningen Tullus SG och Brommapojkarna som favoritföreningar i Gräsroten.

Länsmässigt får Stockholm mest pengar, 10 290 753 kronor, följt av Västra Götaland på 9 318 177 kronor och Skåne på 8 500 288 kronor.

– Äntligen är det dags igen. Svenska Spel vet hur hårt idrottsföreningar runt om i Sverige kämpar för att barn och ungdomar ska få utöva sina favorit idrotter, så det är med glädje vi delar ut dessa 50 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sverige. Att Gräsroten växer, både vad gäller föreningar och supportrar, visar hur omtyckt och uppskattat initiativet är i Idrottssverige, säger Marie Loob, tf. VD på Svenska Spel, som själv har Visby Roma ungdomsklubb och Visby BBK som favoritföreningar i Gräsroten.

Enligt en undersökning* bland föreningarna i landet svarar 56 procent att de med hjälp av pengarna från Gräsroten får möjligheten att uträtta något som inte annars hade varit möjligt. Det som pengarna främst används till är utrustning, utbildning samt cuper och tävlingar.

Här kan du läsa mer om Gräsroten och hur pengarna fördelas.