Jag hade önskat att man pratade om spel
– Det började i liten skala med kortspel i bussen till bortamatcherna, men ganska snart handlade allt om pengar, berättar Rickard Lönn, före detta elispelare i handboll.
Det såg bra ut för Rickard Lönn. Som ung talang i Redbergslid dröjde det inte länge innan proffsklubbarna utomlands började intressera sig för vänsternian. 2013 skrev Rickard som 23-åring kontrakt med den tyska klubben TBV Lemgo. Pengarna rullade in. Vad få visste var att pengarna försvann lika fort. Rickard var fast i spelträsket.
Ändå verkade det mesta fungera. I alla fall utåt sett. Rickard presterade bra på planen och var en uppskattad spelare i proffsklubben. Men psykiskt var det tuffare. Det oskyldiga kortspelet i bussen till bortamatcherna var sedan länge förbi. Nu kretsade istället det mesta i Rickards liv kring spel. Med konto hos de flesta stora aktörerna på marknaden, däribland Svenska Spel, försvann pengarna i rask takt. Skulder och lögner blev vardag för Rickard.
– Jag blev extremt bra på att ljuga och det är också det som gör spelmissbruk så farligt. Du ser ju inte på en person om han har problem. Jämför du med till exempel alkoholism, där är det ju tydligt på ett annat sätt, säger Rickard.
Vid 26 års ålder hade Rickard – som han själv säger det – bränt alla broar. Proffskarriären utomlands var över och han hade vänt hem igen till Redbergslid. Skuldsatt och med betalningsanmärkningar hos Kronofogden fanns det inga möjligheter till nya lån. Till slut hade han 200 kronor kvar på kontot.
– Jag mådde fruktansvärt dåligt. Jag spelade upp de sista pengarna och bestämde mig sedan för att det fick vara slut på spelandet.
Han blockade sig på samtliga spelsajter, bytte telefonnummer och mejladress för att slippa spelbolagens lockelser om bonusar och freespins. Det var början på vägen tillbaka till ett liv utan spel och ångest.
– Det var otroligt tungt att försöka bli av med det berg av skulder jag hade byggt upp. Jag mådde skitdåligt. Men tack vare att jag fick hjälp och stöttning av min familj och av min gamla klubb Redbergslid lyckades jag vända på det.
Att spelkulturen är utbredd inom idrotten vittnar Rickard om och att idrottsmän är extra utsatt målgrupp visar forskningen.
– Jag skulle säga att många idrottsmän är kicksökare. Och som kicksökare upplever du samma känsla när du spelar om pengar som när du gör mål, säger Rickard.
Med den erfarenhet du har idag, vilken information hade du önskat du haft om spel som ung idrottsman?
– Jag hade önskat att man pratade om spel precis som man pratar om alkohol, droger och tobak i skolan. I de lag jag spelat i förekom aldrig att vi pratade om det här med spelets baksidor. Jag tror det skulle vara bra om man tog fram informationsfilmer och diskussionsunderlag till idrotten och att man verkligen informerar om spelets baksidor.
Vilket ansvar har spelbolagen generellt tycker du?
– Jag tycker marknaden har ett jätteansvar i den här frågan. Alla spelbolag borde vara skyldiga att informera om riskerna. Till exempel när du öppnar ett konto hos ett spelbolag då borde du också få information om att det här är våra produkter, det kan gå fel och hit vänder du dig om du behöver hjälp. Min upplevelse är att spelbolagen inte ger någon som helst information om detta när man är ny kund. Jag tycker också att det vore bra om du får information om spelets baksidor de fem första gångerna du loggar in.
Om du fick önska hur tycker du Svenska spel skulle jobba med information om spelansvar idag ut mot idrotten?
– Om jag fick bestämma hade jag tagit en ganska stor del av marknadsbudgeten och satsat på information om sunda intäkter med en seriös ton. Jag tror Svenska Spel kan göra skillnad. Alla vet vilka ni är och ni är trovärdiga i den här frågan. Idrotten har 4,3 miljoner medlemmar. Når man dem når man väldigt många människor.
Hur mår du idag?
– Jag mår jättebra. Jag är skuldfri och spelnykter sedan fyra år.