Nu startar vi techbloggen​ – med spaningar från höstens Nordic CIO Executive Summit

Digitalisering må vara ett lite uttjatat begrepp och jag är den förste att hålla med om att det ibland kanske används lite väl lättvindigt. Självklart är det en typ av digitalisering att vi nu skriver ett meddelande på Teams istället för ett mail. Men är det så intressant? Nej, självklart inte. Vad som däremot är intressant är hur vi integrerar tech och digitala flöden i hela affären. För oss på Svenska Spel handlar det om hela vägen från hur vi uppdaterar våra odds 100 gånger per sekund en hektisk lördag till hur våra system flaggar för förändrade spelmönster som i sin tur triggar nästa steg i våra spelkollsverktyg. Det och mycket mer hoppas vi ge er en ännu bättre inblick i via den här bloggen.

Men det är viktigt att komma ihåg att det här är långt ifrån självklart. Många företag, både i Sverige och världen, har samma utmaningar när det kommer till just digitalisering. Det blev extra tydligt under ett samtal jag medverkade i på Nordic CIO Executive Summit i höstas och jag kände igen i princip alla utmaningar som togs upp. För digitalisering och att jobba digitalt handlar om så mycket mer än att utföra saker digitalt, det är bara halva jobbet och en förutsättning snarare än en game changer. Vi måste först skapa en förståelse för samspelet mellan affär och teknik och hur det ger oss bättre förutsättningar att lyckas.    

En annan sak som slog mig under samtalet var hur långt vi har kommit i det här arbetet på Svenska Spel. Vi är långt ifrån färdiga, och sanningen är såklart att vi aldrig kommer bli färdiga. Men det är också det som är tjusningen med att jobba inom tech. Den smidigaste lösningen i går är antagligen varken den smidigaste eller bästa lösningen i morgon, för kraven förändras hela tiden. Men att vi redan i dag har ett maskineri bestående av både egenutvecklad och extern tech som håller ihop transaktionssystem, kunddatabaser, analyser och tjänster med en hög tillgänglighet varje dag, året runt är häftigt.  

Att vi dessutom erbjuder våra roliga och spännande spelupplevelser direkt i mobilen och fysiskt via våra ombud, terminaler, Vegasautomater och fysiska casinon gör det hela än mer imponerande. Det är inte för intet som vi kallar det för en drömfabrik.  

MIKAEL FRANZÉN
CIO Svenska Spel 

PS: Vi söker just nu efter flera talanger som vill jobba med tech på Svenska Spel. Kolla in våra lediga jobb här: career.svenskaspel.se