Max Salminen

Max Salminen är en av världens bästa seglare och tog tillsammans med Fredrik Lööf OS-guld i starbåt redan 2012. Sedan några år tävlar han i den olympiska båtklassen finnjolle.

Max är en av sex olympier vars väg till OS i Tokyo skildras i webbserien Tillsammans till OS i Tokyo. Här samlas alla avsnitt med honom.

Fakta

Idrott: Segling
Född: 22 september 1988
Bor i: Malmö
Främsta merit: OS-guld

Följ Max Salminen på vägen till OS

Max Salminen drömmer om OS-guld i segling. Följ hela hans resa mot sommarens spel i webbserien Tillsammans till OS i Tokyo.

Under ett halvår kommer vi följa Max Salminen och fem andra olympier under deras förberedelser inför OS i Tokyo.

Malmö 28 oktober

”Jag har länge tänkt att man vill ha reda på lite mer än bara vinster och förluster. Man vill känna idrottaren och hur han eller hon fungerar till vardags.”

Det är den 28 oktober och 268 dagar kvar till OS. Redan 2012 vann Max Salminen OS-guld i London och nu, nästan nio år senare har han åter gyllene drömmar. Max och hustru Susanne har nyss fått sitt andra barn, så OS-satsningen blir också ett VM i logistik.

Fuerteventura 11 november

”Vi upptäckte Lanzarote i våras och tyckte att det var sjukt bra.”

Det är den 11 november och 254 dagar kvar till OS. Max Salminen befinner sig med på Lanzarote och Fuerteventura på träningsläger. Klimatet på öarna ger perfekta träningsmöjligheter.

Lanzarote 24 januari

”Han kommer självklart vara en av medaljkandidaterna.”

Det är den 24 januari 180 dagar kvar till OS. Det är tävlingsdags för Max Salminen på Lanzarote. För motståndet står många av världens absolut bästa seglare varav flera tror att Max kommer blanda sig in i medaljstriden.

Om supporterskap

”Jag har så jäkla lätt till tårar, när det handlar om idrott, det är helt pinsamt.”

I dag är de idoler och har ett stort stöd från fans runt om i landet. Men hur var de själva som supportrar? Har de några förebilder? Och vilka idrotter förutom deras egna följer de som supportrar? Max Salminen berättar om vilka idrotter han följer och vad som får honom att bli berörd.

Lanzarote 24 januari

”Man märker ju först vilken kraft det är i vågorna när de går in mot stranden.”

Det är den 24 januari och 180 dagar kvar till OS. Max Salminen är kvar på Lanzarote med familjen och tar med tittarna på en utflykt till kusten.

Om supporterskap

”Man kommer i situationer när man tvivlar på sig själv, och om det då finns andra som tror på en så varför ska inte jag själv kunna göra det?”

Att känna publikens stöd är extremt viktigt för stjärnorna som siktar mot OS. I det senaste avsnittet av Tillsammans till OS i Tokyo berättar Angelica Bengtsson, Max Salminen, Anna Bernholm, Sara Algotsson Ostholt, Petter Menning och Sofia Mattsson om betydelsen av att bli supportad.