Novalie Engholm och Nias Hedberg vinner SSS-totalen och Svenska Spels Hejapris

Säsongens sista deltävling i Swedish Snowboard Series, SSS, avgjordes precis som förra säsongen i Funäsdalen. Novalie Engholm segrade i damklassens sista deltävlingen och tourens total och där med Svenska Spels Hejapris på 10 000 kronor. I herrklassen var det Nias Hedberg som vann både tävlingen och touren.

Det var strålande sol och perfekt underlag när säsongens sista deltävling av Swedish Snowboard Series, SSS skulle avgöras. Funäsdalen som stod som värd för tourens femte och sista stopp bjöd på en riktigt fin tävling och en kreativ park för åkarna. SSS som består av deltävlingar utspridda från Kiruna till Kläppen och har som syfte att skapa intresse och lotsa in nya åkare i tävlingsvärlden.

– Tanken med tourerna är att kunna skapa en given mötesplats där våra unga åkare har möjlighet att få åka i samma arenor som sina idoler. Att kunna ha en så låg tröskel som möjligt in i tävlingssammanhang för våra nya unga åkare som tävlar för första gången, och samtidigt kunna hålla en tillräckligt hög nivå på tävlingarna för våra elitåkare som är på väg att ta steget ut i Europa. Och det tycker jag att vi lyckas bra med, säger Max Månsson, projektledare Swedish Snowboard Series och Swedish Slopestyle Tour.

Nias Hedberg tävlandes för Sälens IF har ställt upp i fyra av deltävlingarna och vinsten i Funäsdalen blev 18 åringens andra i touren. Hedberg är i det stora hela riktigt nöjd med sin insats under touren och är väldigt positiv till sista tävlingens kreativa park.

– Dagen kunde knappast varit bättre och parken var riktigt kul. Jag gillar att dom tänkte lite annorlunda och att man kunde köra det tredje hoppet som en side hit också. Det gynnar kreativitet, säger Hedberg.

Att tävla för en klubb som stöttar sina åkare tycker han har hjälpt till väldigt mycket och dessutom varit helt avgörande för att han idag står som segrare i totalen av SSS.

– Föreningen hjälper mycket. Dels att de stödjer mig när jag ska iväg och tävla och som nu till Funäsdalen, så samlar Sälens IF ihop åkare och står för en buss som tar oss hit. Utan en sådan grej så hade jag förmodligen inte ens kunnat tävla här uppe, säger Hedberg.

Pengarna från Svenska Spels Hejapris som han delar med föreningen hoppas han används till att fortsätta stötta medlemmar ut till tävlingar så fler får möjligheter att satsa på snowboardåkning. För sin egna del så kommer priset att hjälpa till med resor till tävlingar i sin egen snowboardsatsning.

– Nu ska jag ju iväg en sväng till Österrike för att åka snowboard så där kommer jag nog lägga pengarna, säger Hedberg.

Novalie Engholm som tävlar för härnösandsklubben HAK Freeride tog hem segern i SSS för andra året i rad. I och med vinsten så delar hon och hemmaklubben på 10 000 kronor från Svenska Spels Hejapris. Engholm som vunnit tre av tourens fem tävlingar är nöjd med säsongen. Och att den avslutar i just Funäsdalen är något som 21 åringen verkligen uppskattar.

– Funäs är alltid jättekul att komma till och det är en av mina absoluta favoritparker. Jag mår alltid som bäst när jag är där uppe och alla är glada och peppade. När det kommer till SSS tycker jag att jag gjort mitt allra bästa så det är jag väldigt nöjd med. Det var bara i Kiruna då det blåste så mycket så jag knappt kom över hoppen som var lite sämre, säger Engholm.

Att intresset för snowboard har ökat är något som verkligen går att notera till antalet deltagande men Engholm tycker framför allt att nivån på åkningen har höjts rejält till den här säsongen.

– I år har det varit mycket högre konkurrens och att få vinna när det är så känns verkligen jätteroligt. Nivån som tjejerna åker på har verkligen höjts vilket också tvingar mig att höja min nivå. Så det har ju gynnat alla tjejer på alla sätt, säger Engholm.

Engholm som vann Svenska Spels Hejapris även förra året har redan sett vilket effekt priset kan ge och hoppas att det fortsätter att märkas av lika mycket i hemmabacken även det här året.

– Från vinstpengarna förra året valde klubben att köpa nya rails och utveckla parken vilket är jätteroligt. Så jag hoppas dom fortsätter i samma spår även med årets prispengar, säger Engholm.

Själv kommer hon lägga pengarna på att förlänga nästa säsong och ge sig själv möjligheten att åka på mer snö tidigt på säsongen.

– Jag försöker planera in ett litet längre snowboardläger till Frankrike i höst då vi har lite begränsad säsong här hemma i Sverige. Så alla pengar som kommer in betyder ju mycket såklart, säger Engholm.

Säsongens SSS har verkligen skapat stort intresse och förhoppningarna är att nästa säsong kommer vara minst lika framgångsrik.

– Då är vi i mål med ännu en säsong av Swedish Slopestyle Tour. Och vilken vinter vi har haft!
Rekorddeltagande på tävling efter tävling, och med över 40 startande ungdomar i de sista två tävlingar bådar det gott inför nästa vinter. Superroligt! säger Max Månsson, projektledare Swedish Snowboard Series och Swedish Slopestyle Tour.