Charlotta Säfvenberg lyfter hemmaklubben Umeå SK efter vinst i Svenska Spel Alpine Elite Tour

Charlotta Säfvenberg vann lördagens slalomtävling i Lycksele. Tävlingen är en del av Svenska Spel Alpine Elite Tour och vinsten innebar att Charlotta Säfvenberg även fick ta emot Svenska Spels Hejapris.

Världscup- och mästerskapsmeriterade Charlotta Säfvenberg från Umeå Sk gick ut som femte åkare i startlistan och satte ner ett snabbt första åk där hon var 92 hundradelar före tvåan Julia Digerfors, Sollentuna Slk, och 96 före Ellen Robért, Bollnäs AK. Säfvenberg var, inte helt oväntad, favorittippad inför tävlingen och nerverna var på helspänn.

– Jag var väldigt nervös. Jag vet att jag är förväntad att vinna och det är inte en situation jag är van att vara i. Och jag vet att alla tjejer här hemma har väldigt hög fart så jag kände mig absolut nervös när jag stod på start, säger Säfvenberg, som är imponerad av backen.

Säfvenberg hade femte snabbaste tid i andra men det räckte till vinst med en marginal om 78 hundradelar i slutändan. Hon menar att det givet finns en skillnad på att tävla i Världscup kontra FIS-tävling på hemmaplan men att det i grunden är detsamma, och att standarden på Svenska Spel Alpine Elite Tour är på topp.

Förutom sina första poäng i Svenska Spel Alpine Elite Tour tar hon med sig Hejapriset värt 10 000 kronor som hon delar med hemmaklubben Umeå SK, en klubb som har en bred ungdomsbas som jobbar hårt med träning hela året runt.

– De är väldigt engagerade. Det är bra drag och verkligen många föräldrar som är insatta och det känns allmänt som att Umeå är en idrottsstad. Jag tycker det är väldigt kul att skidåkningen hänger med där, säger Säfvenberg.

Hemmaklubben har en särskild plats hos de flesta åkarna och Umeå Sk är inget undantag. Säfvenberg tycker att stöttning finns både i form av möjlighet till träning på hemmaplan och moraliskt stöd.

– Jag kan alltid komma hem och träna när jag vill, det är också många som hör av sig, skriver, tycker alltid det är kul när man kommer hem. Tar man sig upp i världscupen får man inte så mycket feedback från andra så det är väldigt kul att man kan komma hem och känna sig uppskattad hemma. Det höjer självförtroendet.