Svenska Fotbollförbundet delar utbildning om mens – efterfrågade utbildningar blir tillgängliga för hela landet

Under våren fick utvalda fotbollsföreningar ta del av utbildningsmaterial om mens och träning som en del av projektet ”Alla dagar”. I spetsen av initiativet står Sveriges mest meriterade fotbollsspelare, Caroline Seger, som ambassadör. Efter stor efterfrågan från föreningar blir nu utbildningarna tillgängliga för allmänheten.

Förra året presenterade Svenska Fotbollförbundet, tillsammans med huvudsponsorn, Svenska Spel, initiativet ”Alla dagar”. Ett initiativ som syftar till att bryta tabun om mens och få fler tjejer att stanna inom fotbollen trots menstruation.

Under våren sjösattes utbildningen om mens och träning hos fyra pilotföreningar och ett pilotdistrikt med målet att ”det ska vara naturligt att prata mens med tränare och lagkamrater”. BK Forward från Örebro, Valinge Derome DFF från Halland, Kroppefjälls IF från Dalsland, Umeå IK från Västerbotten och Upplands Fotbollsdistrikt var först ut att utbilda sina tränare och spelare. Syftet med utbildningsmaterialet är att utbilda om menscykeln och kvinnohälsa, samt informera om hur man kan anpassa och tillhandahålla stöd som behövs för att kunna optimera träningen oavsett var i menscykeln man befinner sig.

­­­­­­­– Vi genomförde utbildningarna för damlaget och juniorlagen, vilket har resulterat i fantastisk feedback från såväl spelare som tränare. Spelarna lyfte att de aldrig tidigare suttit i lugn och ro och faktiskt diskuterat mens och dess effekt på fotbollen. Det var långa samtal och behovet att prata om mensens påverkan var stort. Att få tips om allt ifrån mensskydd till hur man ska äta under mensen har varit oerhört uppskattat, och vi kunde även slå hål på en och annan myt om mens, säger Elisabet Persson sjuksköterska och hälsocoach vid Valinge Derome DFF.

Den 16 juni blir utbildningarna tillgängliga för allmänheten. Detta, efter stor efterfrågan bland övriga föreningar kopplade till Svenska Fotbollförbundet.

– Sedan vi inledde utbildningarna med våra pilotföreningar har vi haft ett otroligt högt tryck från andra föreningar som också vill ta del av utbildningsmaterialet. Det ser vi som ett tecken på att det finns en stor vilja att lära sig mer om mens och att det fortfarande är ett tabubelagt ämne. Därför känns det spännande att materialet nu kommer finnas tillgängligt för alla, säger Per Widén, Utbildning- och utvecklingschef på Svenska Fotbollförbundet.

Utbildningarna är gratis och finns tillgänglig på Svenska Fotbollförbundets hemsida i två versioner. En som riktar sig till yngre spelare och en som riktar sig till äldre spelare. Utbildningarna kommer med tillhörande handledning som är ett hjälpmedel för utbildaren att hantera innehållet, och tiden, på ett effektivt och pedagogiskt sätt vid kurstillfället. Materialet ska bidra till att spelarna lär känna sin cykel och hur mensen kan påverka prestationen. Målet är att bidra till ökad kunskap och förståelse kring hur måendet kan variera under menscykeln, samt vilka hjälpmedel det finns om mensen skapar mycket besvär.

– Äntligen är det dags att dela denna efterfrågade utbildning med alla föreningar och på så sätt öka kunskapen om mens och träning. En självklar milstolpe att fira i detta viktiga projekt, säger Kajsa Nylander, hållbarhetschef Svenska Spel.

I samband med att utbildningsmaterialet blir tillgängligt för allmänheten kommer föreningar även få möjlighet att ta del av ett erbjudande från HerBox. Företaget tillverkar dispensers med mensskydd som går att montera i exempelvis omklädningsrum och toaletter som ligger i anslutning till träningsområdet. Via fotbollsdistrikten kommer det även vara möjligt att köpa necessärer till lagväskorna. Sedan hösten 2022 har över 100 föreningar beställt dispensers till sina anläggningar.