Marie Andersson nionde Piastipendiaten!

Den nionde Piastipendiaten är nu utsedd. I TV-programmet Fotbollsåret 2022, som sändes hos Sportbladet.se under kvällen, tillkännagavs att Marie Andersson från Landskrona tilldelas det nionde Piastipendiet på 50 000 kr. Marie är domarinspiratören som sedan brinner för att döma fotboll själv, och utveckla domarverksamheten i Skåne i det stora – med fokus på det kvinnliga domarskapet.  Det känns helt fantastiskt att få stipendiet, säger Marie Andersson.

Piastipendiet är Svenska Spel och Svenska Fotbollförbundets gemensamma satsning där 500 000 kronor ska fördelas till tio eldsjälar inom svensk damfotboll. Under tisdagskvällen, i TV-programmet Fotbollsåret 2022, offentliggjorde Pia Sundhage den nionde stipendiaten: Marie Andersson från Landskrona.

– Jag blev mäkta chockad när jag fick reda på att jag skulle få stipendiet. Det är en fantastisk ära att stå här idag, både att tilldelas stipendiet men också över att få träffa dig, säger Marie Andersson i Fotbollsåret 2022 när Pia Sundhage överlämnar stipendiet om 50 000 kr.

Marie är domarinspiratören som själv fortsatt är aktiv som domare och som sedan 2008 dömt på alla olika nivåer.  Och vid sidan av att själv döma fotboll vecka ut och vecka in, och därmed öppna dörrar och inspirera fler kvinnor i distriktet, är hon också aktiv både i den lokala domarklubben i Landskrona som i Skånes domarkommitté – där hon är ansvarig för Skånes kvinnliga domare.

– Min domarkarriär handlar om att stötta och hjälpa nya domare. Jag vill med den erfarenhet jag har kunna ge nya domare trygghet, det är absolut viktigast för mig idag. Vi behöver alla domare som finns idag, och alla som vill prova ska våga och sedan våga fortsätta. Och då måste vi stötta och hjälpa varandra, säger Marie Andersson.

Pia Sundhage undrar hur Marie ser på frågan om att få fler tjejer att bli domare:

– Vi är på bra väg i Skåne. Förra året startade vi ett projekt där vi bjöd in våra tjejer som är ungdomsdomare att komma på en cup där de fick döma ungdomsfotboll, 11 mot 11, tillsammans. Det var viktigt att få göra det tillsammans och känna tryggheten, för annars är vi domare rätt ensamma under match. De här tjejerna som kom och var med växte så mycket under dagen och det är så mycket glädje att se från sidan, och det vill vi fortsätta stärka, avslutar Marie Andersson.

Juryns motivering:

För att erhålla Piastipendiet, och därmed bli ambassadör för svensk damfotboll, ska personen haft betydelse för damfotbollen i stort, i ungdoms- eller seniorfotboll, aktiv som spelare, tränare eller organisationsledare. Verksam i bredd eller elitklubb, i intresseorganisation, förbund eller i damfotbollens syfte. Kort sagt: en eldsjäl för damfotbollen.

Marie Andersson är domarinspiratören som efter en sen korsbandsskada bestämde sig för att fortsätta fotbollsutövandet genom att satsa på att gå från föreningsdomare till distriktsdomare under rehabperioden. Som 46-åring började Marie som domare 2008 och har sedan dess brunnit för att både döma fotboll själv, och utveckla domarverksamheten i Skåne i det stora – med fokus på det kvinnliga domarskapet.