Damfotbollens elitklubbar utbildas för att motverka matchfixning

Under våren kommer samtliga spelare och ledare i OBOS Damallsvenskan och Elitettan utbildas i ämnet matchfixning, med målet att de ska få kunskap och förståelse om matchfixning, ett av de största hoten mot idrotten.

Matchfixning är ständigt aktuellt med flera uppmärksammade fall de senaste åren, både i Sverige och internationellt. Damfotbollen i Sverige har hittills varit förskonad från misstankar om matchfixning, men med ett växande intresse ökar också risken för manipulerade matcher.

Svenska Spel, som under lång tid arbetat tätt tillsammans med idrotten för att motverka matchfixning, är sedan många år huvudsponsor till Elitfotboll Dam, intresseorganisationen för damfotbollens elitklubbar. I samarbetet ingår en stor satsning på matchfixningsförebyggande arbete och som ett led i det kommer samtliga spelare och ledare i Elitettan och OBOS Damallsvenskan under våren utbildas av Dan Korhonen, chef sportsbetting och spelsäkerhet och Andreas Arver, Integrity Officer på Svenska Spel.

För tre år sedan gjordes en liknande insats där Svenska Fotbollförbundets Johan Claesson besökte klubbarna, men sedan dess har damfotbollen utvecklats och förändrats en hel del. Sportradar, ett bolag som levererar odds och datatjänster, har rapporterat till Spelinspektionen att en match i Damallsvenskan 2022 i snitt omsätter cirka 20 miljoner kronor och av dessa är cirka 12 miljoner kronor omsättning från den asiatiska spelmarknaden.

– Ökat allmänintresse och ökad likviditet på spelmarknaden i kombination med nya spelare och ledare gör att det är hög tid att göra en ny satsning för att utbilda damfotbollen. Alla spelare och ledare har dessutom nyligen genomfört vår digitala spelkollsutbildning och den här fysiska utbildningen utgör ett perfekt komplement som förhoppningsvis gör att OBOS Damallsvenskan och Elitettan har full spelkoll och tar avstånd mot fusk, säger Dan Korhonen.

Totalt är det 28 klubbar som får besök av antingen Dan Korhonen eller Andreas Arver. Utbildningsturnén pågår under hela våren. De klubbar som utbildas är:

Mars

Piteå IF DFF

Sundsvall DFF

Umeå IK

Bollstanäs IK

IK Uppsala

Gamla Upsala SK

Växjö DFF

IFK Kalmar

AIK

Eskilstuna United

KIF Örebro DFF

Alingsås IF

IK Rossö Uddevalla

Lidköpings FK

BK Häcken

April

BP

Vittsjö GIK

Kristianstads DFF

Ifö Bromölla IF

Jitex Mölndal BK

FC Rosengård

Trelleborgs FF

Linköpings FC

IFK Norrköping

Hammarby

Djurgården

Maj

Mallbackens IF Sunne