”Jag försöker ha inställningen till mitt arbete att så få som möjligt ska må dåligt och fara illa av sitt spelande”
Axel Lyckberg är den långdistanslöpande dataanalytikern som brinner för föreningslivet och spelansvar. I den här intervjun berättar han om hans arbete som spelansvarsspecialist på Svenska Spel, om initiativet med omsorgskommunikatörer som han varit med om att starta och om att han gärna skulle vilja veta mer om Svenska Spels påverkansarbete.
Hej Axel, kan du berätta lite om dig själv, vem är Axel Lyckberg?
– Jag är en 34-årig dataanalytiker och spelansvarsspecialist på Svenska Spels minsta och något okända kontor i Göteborg. Vid sidan av jobbet är jag föreningsaktiv där jag brinner lite extra för breddidrotten och det ideella föreningslivet som jag tycker är en väldigt viktig del av vårt samhälle. Själv är jag glad utövare av långdistanslöpning, utan någon större brådska under själva genomförandet.
Vad gjorde att du sökte dig till Svenska Spel?
– Det som lockade mig en gång i tiden till Svenska Spels dåvarande produktbolag Playscan var möjligheten att arbeta med maskininlärning för att identifiera spelare med hög risk att utveckla spelproblem. Med en teknisk bakgrund med inriktning just på algoritmer och maskininlärning och ett folkhälsoengagemang, kändes den kombinationen väldigt intressant. Och det gör den än i dag!
Vad jobbar du med på Svenska Spel?
– I dag jobbar jag fortsatt med att skapa statistiska modeller för att identifiera riskfyllt spelande. Jag är också ansvarig för att vår externa kund till Playscan-produkten, Norsk Tipping, är nöjd med vad vi levererar. Utöver arbetet med verktyget Playscan arbetar jag också en hel del som rådgivare i spelansvarsfrågor. Konkret handlar det arbetet om allt från att svara på frågor utifrån våra databaser, till att vara med i kravställande kring nya spelansvarsinitiativ och tolka och hitta lösningar till nya eller förändrade lagkrav. Nu under våren och hösten 2020 har jag haft ett stående internt möte där vi bevakat olika aspekter på hur Coronapandemin påverkar våra spelare.
– Det händer också att jag bloggar om vårt spelansvarsarbete på Svenska Spels hållbarhetsblogg och pratar på konferenser om vad vi gör. Jag jobbar också en del med forskningssamarbeten som kan handla både om att vi frågar forskare om de är intresserade av att utvärdera ett visst spelansvarsinitiativ eller där forskare knackar på dörren och frågar oss om något. Sist men inte minst så har jag också förmånen att sitta som en svensk representant i Stiftelsen Nordiska Sällskapet för Upplysning om Spelberoende som arrangerar en nordisk konferens för att samla det breda intressefält som på olika sätt jobbar med att förebygga eller förhindra spelproblem.
– Blandningen av allt detta tycker jag är väldigt inspirerande. Jag försöker ha inställningen till mitt arbete att så få som möjligt ska må dåligt och fara illa av sitt spelande. Den inställningen har gjort att jag gång efter annan fått utmana mig själv i mitt arbete och lämna gamla hjulspår.
Hur kom du in på att arbeta med hållbarhetsfrågor och teknik?
– När jag började hade jag ett klart mer renodlat teknikintresse till jobbet. Under resans gång har jag kommit att intressera mig mycket för dynamiken bakom riskspel, problemspelande och spelberoende. Under de tio år jag arbetat med frågan har jag i omgångar vidareutbildat mig och har sedan ett par år tillbaka kompletterat min ingenjörsexamen från Chalmers med en kandidatexamen i psykologi från Göteborgs universitet.
Det har hänt en hel del både på spelmarknaden och inom hållbarhetsområdet under den senaste tiden, kan du ge något exempel på ett projekt du jobbat med som du är extra stolt över?
– Det jag är allra mest stolt över är att ha varit med och drivit igenom möjligheten att ringa omsorgssamtal över telefon till våra storspelare. Idén uppstod egentligen först utifrån berättelser om skammen och hemlighetsmakeriet som kom fram från nyktra spelberoende, önskan av att någon som såg skulle sticka hål på ballongen. Vi hade sett erfarenheter från Norge på att det gav goda resultat, och att det bland i stort sett alla spelare upplevdes som positivt att få ett telefonsamtal om man under en period förlorat mycket pengar. Problemet här i Sverige var att personuppgiftsbehandlingen då under gamla lagstiftningen var svårtolkad.
– I ett litet team jobbade vi ganska tajt för att få till en pilotstudie där vi hämtade in explicita samtycken och kunde ringa ut till storspelare under en period. Det föll otroligt väl ut, vi träffade spelare som hade tappat kontrollen och vi kunde hjälpa de som hade bra koll men tackade för vår omtanke. Från pilotens drygt hundra samtal genomför vi i dag flera tusen omsorgssamtal varje år till olika grupper.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Jag är väldigt tacksam att just nu arbeta i ett team där alla tycker att de andra gör ett bra jobb och vi har en väldigt bra chef. Det är en lyx att arbeta under sådana förhållanden. Men det viktigaste för mig är ändå att göra meningsfull nytta.
Och nu när du har jobbat här i tio år, vad är det bästa med Svenska Spel?
– Bäst är nog kulturen av hjälpsamhet. Det är en väldigt prestigelös kultur kring att stötta varandra för att få svar på frågor och hitta lösningar.
Vi tänkte att vi skulle avsluta med tre snabba frågor.
Vilket är ditt favoritspel?
– Stryktipset
Vad skulle du göra om du vann 100 miljoner kronor?
– Köpa ett drömboende och fördela min tid bättre till olika delar av mina intressen. Kanske ta tjänstledigt eller gå ner i tid för att få tid till forskning.
Vilken avdelning på SvS hade du velat praktisera på i en vecka?
– Jag tycker public affairs verkar väldigt spännande och samtidigt för mig ett lite okänt fält, det hade jag gärna lärt mig mer om.
Vill du jobba med Axel? Se våra lediga jobb här: career.svenskaspel.se
Axel Lyckberg
Jobbar som: Dataanalytiker och spelansvarsspecialist
Affärsområde: Kommunikation och hållbarhet
Ort: Göteborg
Blogg: Hållbarhet i fokus