21-åriga Vilma från Eksjö skrapade Triss i TV4 – vann en halv miljon inför ögonen på stavhoppsprofil

21-åriga Vilma Sand från Eksjö gästade i morse Nyhetsmorgon i TV4, där hon skrapade Triss för sin morfars räkning. Inför ögonen på Svenska Spels sommarjobbande vinnarkommunikatör, stavhopperskan Angelica Bengtsson, skrapade den blivande brandingenjören fram en halv miljon kronor till morfar, pengar som hon nu hoppas få ta del av.

Coronapandemin påverkar alla just nu, på ett eller annat sätt. För Vilma har den betytt att hennes lektioner på Brandingenjörsprogrammet i Lund ställts in och bytts ut mot mycket studerande på egen hand med sina kamrater. Mitt under ett studiepass i början av april fick hon en ordentlig överraskning. Hennes morfar, Sven-Olof Karlsson, hade suttit hemma i Eksjö, och vunnit 40 kr på Triss från en tidning. Eftersom han är över 80 år så lät han sin dotter, Vilmas moster, lösa in vinsten. Men istället för att ta ut de 40 kronorna så köpte Vilmas moster en ny Trisslott, som tog systerdottern till Nyhetsmorgon och gjorde Sven-Olof en halv miljon kronor rikare.

– Jag fick ett sms av mamma med en bild på lotten, när jag satt och pluggade en dag i Lund. Först förstod jag ingenting, tills mamma ringde kort därpå och glatt berättade vad som hade hänt, berättar Vilma när hon väntade på att få gå in till studion.

Lotten föll på Vilma
Vem i den stora familjen som skulle åka till Stockholm och skrapa lotten var inte självklart, utan röstades fram och landade på Vilma, som under sommaren praktiserar på räddningstjänsten i Jönköping.

– Morfar har sagt att om det blir mycket pengar så kanske han behåller hälften själv och delar med sig av resten till sina fyra döttrar, så jag tyckte väl att någon av dem kunde ta uppdraget. Men det är en häftig upplevelse att vara här, det är inte varje dag man är med i tv, fortsatte Vilma efter sändningen.

På väg in i studion avslöjade Vilma att det dessutom var första gången hon skulle synas i tv-rutan. Men hon såg ut att trivas som fisken i vattnet.

– Nej, jag var inte nervös, det kändes bra. Jag blir lugn av att prata med folk. Programledarna måste ha ett riktigt drömjobb som får prata med så många om dagarna.

Fick stöd av van vinnare
Med sig till studion hade Vilma med sig en annan van vinnande smålänning, stavhoppsprofilen Angelica Bengtsson, som sommarjobbar som vinnarkommunikatör på Svenska Spel.
Det var en glad och pigg 21-åring som Angelica fick följa till Nyhetsmorgon, dagen efter att hon själv tog sig segrandes ur duellen mot den nya svenska rekordhållerskan Michaela Meijer på Sollentunavallen under årets Sollentuna GP. Även denna tävling och säsong påverkad av Coronapandemin så pass att ingen publik var tillåten, men ändock en TV-sändning som höjde stämningen. Så strax efter att morgonens sportsändning visat hennes hopp i TV4 stod hon backstage och höll tummarna för att Vilma skulle hitta någon av de 8 lotter av 90 som ger mer än 250 000 kr, vilket hon gjorde! Lott nummer 15 var det lyckosamma valet.

– Det var väldigt roligt att se Vilmas glädje när hon insåg att morfar hade vunnit en halv miljon kronor. Jag är väldigt glad för deras skull, och jag hoppas att Vilma får en del av kakan.

För Angelica Bengtsson var det ovant att själv inte vara i fokus.

– Det var en spännande upplevelse att få se inspelningen av Nyhetsmorgon, utan att behöva bekymra sig för att själv prestera framför kameran, som jag har fått göra de gånger jag själv blivit inbjuden som gäst angående mina idrottsprestationer, berättar stavhoppsstjärnan Angelica Bengtsson.

– Blir jag inbjuden igen så ska jag ta exempel av Vilmas lugn. Jag må vara bra på att prestera inför publik på friidrottsbanan, men inne i en studio brukar jag inte känna mig lika hemma. Nu ska jag dock direkt ta mig till en miljö där jag känner mig hemma, nämligen Hässelby SK:s sommarfriidrottsskola där jag ska träffa morgondagens stora friidrottsstjärnor.