Ny undersökning: Svenskarnas favoritlag i England

Kristianstadskvinnan satsade 37 kronor och vann drygt 2,9 miljoner kronor.

Via Svenska Spels Generationstestet har 25 000 svenskar gett sin syn på den moderna fotbollens utveckling och vilket engelskt favoritlag de har. Liverpool är det klara favoritlaget bland de Stryktipsetspelande svenskarna, följt av Manchester United och Arsenal. Storlagen Chelsea och Manchester City har dock ett mycket litet stöd runt om i landet.

– I flera decennier har Stryktippare landet runt följt den engelska fotbollen. Det är en speciell relation som samlar människor i alla åldrar. Generationstestet visar dock att Stryktipparna, både unga och äldre, generellt är ganska traditionsbundna vad gäller favoritlag och syn på fotboll. Det är de gamla klassiska storlagen som är mest populära. Att svenska stjärnor som Hysén, Ljungberg, Henke och Zlatan har representerat dessa lag gör nog också sitt, säger Jonas Nilsson, PR-ansvarig på Svenska Spel.

De tio populäraste engelska lagen i Sverige, enligt 25 000 svenskar i 155 tätorter:

 1. Liverpool (23,7%)
 2. Man U (19,3%)
 3. Arsenal (16,2%)
 4. Tottenham (6,4%)
 5. Chelsea (6,1%)
 6. Man C (3,2%)
 7. Leeds United (3,0%)
 8. Aston Villa (2,1%)
 9. West Ham (2,0%)
 10. Everton (1,6%)

”Fotbollsåldern” avgör lagsympatierna

Genom att svara på ett antal frågor kring sin inställning till fotboll, ger Generationstestet en föreslagen

”fotbollsålder”, vilken indikerar om man har en nostalgisk eller nutida, modern syn på hur fotboll ska spelas och upplevas. Det övergripande resultatet visar att svenskarna generellt har en hög ”fotbollsålder”, med ett snitt på 55 år. Mer specifikt visar resultaten att supportrar till klubbar som Huddersfield, Burnley och Fulham har högst ”fotbollsålder” – romantiker som gillar 4-4-2 och gamla läderbollar. Lägst fotbollsålder har supportrar till Manchester City, Bournemouth och Chelsea, vilka förespråkar VAR och andra modernare inslag.

– Vi kan se att de mest traditionsvurmande bland Stryktipparna gillar klassiska klubbar från Tipsextra-tiden. Bland de mer modernt inställda är det istället de senaste årens topplag mer populära. Både Manchester City och Chelsea har ägare som hjälpt klubbarna till toppen med stora investeringar. Det kanske inte går hem hos Tipsextra-romantikerna, säger Jonas Nilsson, PR-ansvarig på Svenska Spel.

Engelska lag med supportrar med lägst fotbollsålder:

 1. Manchester City
 2. Bournemouth
 3. Chelsea
 4. Watford
 5. Manchester United

Engelska lag med supportrar med högst fotbollsålder:

 1. Huddersfield Town
 2. Burnley
 3. Fulham
 4. Wolverhampton Wanderers
 5. West Ham United

 

För mer information, vänligen kontakta
Jonas Nilsson, PR-ansvarig Svenska Spel Sport & Casino
010-120 77 74, jonas.nilsson@svenskaspel.se