Han har spelat Stryktipset sedan 1934 – Ragnar, Sveriges mest uthålliga Stryktippare genom alla tider
Den 20 oktober 1934 startade Stryktipset, den 17 oktober samma år fyllde Ragnar Strömberg 13 år. På gården han bodde utanför Vretstorp i Hallsbergs kommun sålde familjen bland annat mjölk. En dag i oktober 1934 gick han till grannen ”Hanna i Hästafallet” för att sälja lite mjölk. Hon berättade då om det nya spelet Stryktipset. Det borde Ragnar prova tyckte hon, 88 år senare spelar 100-åringen fortfarande Stryktipset.
– Hon lärde mig och sa hur jag skulle göra, sen dess har jag hållit på, berättar han.
När Ragnar lämnade in sin första kupong strök tipparna de lag de inte trodde på, därav namnet Stryktipset. Kupongen bestod av tolv matcher och varje rad kostade 25 öre. Ragnar försökte läsa på så gott det gick om lagen i England. Han har aldrig talat engelska men lärde sig en del om landet, städerna och lagen.
-Varje vecka följer jag lagen i tidningen, jag vill veta hur de ligger till innan kupongen fylls i.
Den information han behöver inför kommande matcher hämtar Ragnar från Nerikes Allehanda. För ca 20 år sedan var det Örebro-Kuriren som gällde.
När Ragnars elva år yngre bror Harald var 14 år började de tippa tillsammans. Det höll de på med tills för sex år sedan, då Harald gick bort.
– Vi tippade i många, många år. 70 år tror jag det blev. Ibland tippade vi var och en för sig, och ibland tippade vi tillsammans.
Ragnar och Harald brukade tippa för mellan 24 kr och 64 kr per vecka.
– Jag tippar för ungefär för samma summa nu, ibland blir det 64 rader.
Ragnar har haft både 12 och 13 rätt genom åren.
– 13 rätt har jag haft två gånger men det har blivit dåligt med utdelningen då, första gången fick jag 20 000 kronor och andra gången lite över 10 000 kronor. Förra veckan fick jag nio rätt men det brukar bli mest åtta rätt.
Tipsextra var heligt
Ragnar bor ensam i sitt hus och han har inte mer hjälp än att dottern Sophie kommer och dammsuger på fredagar, och svärsonen Sven klipper gräset på sommaren. Den största händelsen i hans tipparliv kom år 1969, Stryktipset hade övergått till från 12 till 13 matcher i juli men det var den 29 november det hände, Tipsextra började sändas. Han fick äntligen se sina engelska lag på tv. Hans dotter Sophie berättar om hur heliga lördagarna var på den tiden.
– Då fick man inte störa, då satt han med sin kupong, jag och mamma brukade komma in med kaffe och bullar, berättar Sophie.
Ragnar har varit verksam inom skogsindustrin, metallindustrin och inom politiken. På 100-årsdagen i oktober förra året fick han brev från kungen och från statsminister Stefan Löfven. Han uppvaktades även av Hallsbergs kommun. Ragnar har levt ett rikt och hälsosamt liv tillsammans med sin familj, nu saknar han mest dansen.
– Jag har dansat med tusentals kvinnor. Jag har hållit på i så många år. Men nu har det varit uppehåll i två år på grund av pandemin.
Hans rutin för Stryktipset har ungefär alltid varit densamma, han hämtar ut ett par kuponger i veckan och läser tabeller till på fredagen då han kan läsa tipssidan i Nerikes Allehanda.
– Första och sista matchen brukar jag tippa oavgjorda. Senast lördag en timme innan spelstopp lämnar jag in.
Sedan radion och text-tv slutat redovisa Stryktipsets resultat fyller dottern den funktionen på lördagskvällarna.
– Jag brukar ringa honom när raden är klar. Men har jag gäster eller glömmer bort då ringer pappa och ber mig läsa upp resultatet, han kommer alltid ihåg, säger Sophie.
– Då skriver jag av raden och därefter jämför jag med min rad och blir det några penningar går jag till butiken och tar ut dem, säger Ragnar.
Från 25 öre till en krona i radinsats, från spelstopp på torsdagar till lördagar klockan 16.00, från 12 till 13 matcher och Tipsextra, Ragnar var med från Stryktipsets början 1934, ett rekord som aldrig kan slås.
Vid frågor, vänligen kontakta:
Victor Kalda, PR-projektledare, Svenska Spel Sport & Casino tel. 076-129 62 84