Vårt arbete mot matchfixning

Per Carlander, chef livespel, berättar här om Svenska Spels arbete för att upptäcka matchfixning.

För Svenska Spel är det oerhört viktigt att arbeta för fair play och mot alla former av matchfixning. För våra kunders skull måste vi kunna säkerställa att de spelobjekt vi erbjuder inte är manipulerade. Därför jobbar vi med en försiktighetsprincip för att säkra högsta tänkbara spelsäkerhet och integritet.

Rent konkret arbetar Svenska Spel med flera verktyg för att minska risken för manipulation och matchfixning. ID-krav för alla som spelar, insatsbegränsningar, restriktivt urval av spelobjekt och livekontroll av alla spel är exempel på våra åtgärder. När Svenska Spel upptäcker avvikande spelmönster stoppar vi allt spel på matchen för analys och utredning. Hittar vi inte någon rimlig förklaring till det avvikande spelmönstret polisanmäler Svenska Spel alltid händelsen för att få den utredd av polis och åklagare och insatserna betalas tillbaka till spelarna. Sedan 2013 finansierar Svenska Spel en heltidstjänst på Riksidrottsförbundet med syfte att arbeta förebyggande mot matchfixning.

Stoppar spel på matcher
Vid avvikande spelmönster stoppas spelet. Ser vi kraftiga oddsrörelser på marknaden kan vi av försiktighetsskäl stoppa matchen för analys. Får vi information från trovärdig källa, till exempel polis, åklagare, samarbetspartners eller idrotten, att en match inte kommer att avgöras efter principen om fair play och att alla inblandade inte kommer göra sitt bästa för att vinna, stoppar vi allt spel på matchen. Det blir alltid många frågor när det inträffar. Vi försöker alltid vara så öppna vi kan med information, men ibland kan vi inte svara på exakt vad som hänt – till exempel för att vi inte vill försvåra en eventuell polisutredning. Svenska Spel har aldrig som avsikt att misstänkliggöra klubbar eller individer.

Vi samarbetar och byter information med bland andra Riksidrottsförbundet, Svenska Fotbollförbundet, Svenska Ishockeyförbundet, Svenska Handbollsförbundet, Svenska Bandyförbundet och Svenska Innebandyförbundet, samt polis och åklagare i arbetet mot matchfixning. Vi har också internationella samarbeten, och vår verksamhet övervakas av Lotteriinspektionen som får rapporter på alla ärenden som uppstår.

Läs mer i fördjupningsdokumentet till höger.

Om du misstänker eller har information om matchfixning kan du även vända dig till Riksidrottsförbundet och rapportera händelsen via ”Min match” som är en tipstelefonfunktion som administreras av en professionell tredje part. Riksidrottsförbundets tipstelefon om matchfixning 0703- 00 36 63.

För tillfället spelstoppade lag

Prespa Birlik, Division 1 Södra
Spelstoppad 2016-09-26
Assyriska FF, Superettan
Spelstoppad 2016-06-30
Konyaspor KIF, Division 2 Södra Svealand
Spelstoppad 2016-06-19
Södertälje FK, Division 2 Södra Svealand
Spelstoppad 2016-06-14
BW90, Division 2 Södra Götaland,
Spelstoppad 2016-06-05

zdv5hcn430wx1pf_uwcmv7za1

Fördjupningsdokument

Så jobbar Svenska Spel mot matchfixing

Pressmeddelande: Skärp lagen om matchfixning

BRÅ-rapport om matchfixning

Sidan ändrades senast den 2 december 2016.