VM-truppen uttagen – sju åkare har Team Svenska Spel-anknytning

Nio herrar och åtta damer kommer representera Sverige i skid-VM som avgörs i tyska Oberstdorf 23 februari – 7 mars. Av de totalt 17 uttagna åkarna tillhör tre stycken utvecklingslandslaget Team Svenska Spel, och ytterligare fyra tillhörde teamet förra säsongen.

När Svenska Spel sommaren 2019 gick in som Presenting partner till Svenska Skidförbundet längd inledde parterna en gemensam satsning på utvecklingslandslaget som fick namnet Team Svenska Spel. Redan under första säsongen fick teamet stora framgångar och inför årets säsong lämnade tre av åkarna teamet för att istället få chansen i A-landslaget.

När landslagsledningen i dag presenterade truppen som ska representera Sverige i VM i Oberstdorf var fyra av fjolårets Team Svenska Spel-åkare uttagna: Linn Svahn, Emma Ribom, Johanna Hagström och William Poromaa.

Dessutom är tre av årets Team Svenska Spel-åkare uttagna: Anton Persson, Björn Sandström och Karl-Johan Westberg.

– Att satsningen på Team Svenska Spel har varit lyckosam råder det inga som helst tvivel om och det är verkligen glädjande att sju av VM-åkarna är eller har varit en del av vår gemensamma satsning, säger Sara Pettersson, sponsringsprojektledare på Svenska Spel.

Två av tre orter representerade
Inför årets säsong valde Svenska Skidförbundet att förlägga Team Svenska Spels satsning på tre olika orter – Falun, Östersund och Umeå. En av anledningarna till det var att det för längdskidåkningens utveckling är viktigt med elitmiljöer där åkarna faktiskt bor.

– Vi får stärkta resurser där de flesta av våra elitåkare bor, vilket ger ännu större möjligheter till utveckling och uppföljning. Team Svenska Spel blir mestadels fokuserat på hemorten, men lagets medlemmar kommer också att ha läger tillsammans under hösten, förutsatt att världens hälsostatus medger det, berättade landslagschefen Anders Byström i juni förra året.

Åkare från två av Team Svenska Spel-orterna är uttagna till årets VM-trupp. Anton Persson och Karl-Johan Westberg har båda sin bas i Falun medan Björn Sandström bor och tränar i Östersund.

Medaljer och genombrott
Senast skid-VM avgjordes, i österrikiska Seefeld 2019, tog Sverige fem medaljer. Hur resultatet blir i år återstår att se, men Sara Pettersson tror och hoppas på såväl svenska medaljer som stora internationella genombrott.

– VM blir årets höjdpunkt för längdskidåkarna och jag skulle inte bli förvånad om vi får se några åkare som får sitt stora genombrott i Oberstdorf. Det ska bli ett väldigt spännande mästerskap att följa, säger Sara Pettersson.

Till U23- och junior-VM som just nu pågår i finska Vuokatti tillhör totalt 13 av 21 åkare antingen utvecklingslandslaget Team Svenska Spel eller juniorlandslaget Team Svenska Spel junior.

Läs mer om Svenska Spels samarbete med Svenska Skidförbundet längd och Team Svenska Spel.