VM-medaljörer i Heja-studion när längdskidsäsongen summeras

Längdskidsäsongen är över och vi kan blicka tillbaka på en säsong som varit mycket framgångsrik för de svenska landslagen. I Svenska Spels Heja-studio berättar VM-medaljörerna Ebba Andersson och Jonna Sundling om sina minnen från säsongen. Dessutom summerar landslagschefen Anders Byström och vallachefen Petter Myhlback VM i Oberstdorf.

Jonna Sundling överraskade ordentligt under VM i Oberstdorf när hon tog Sveriges två guldmedaljer, i sprint och i sprintstafett tillsammans med Maja Dahlqvist. Med lite perspektiv menar Jonna att hela VM var som en dröm.

– Det har liksom inte landat än. Det har inte gått in i mig att jag vunnit två guld än, men när jag tänker tillbaka på det känns det helt fantastiskt, säger Jonna.

Också Ebba Andersson kom hem från VM med två medaljer, brons i både Skiathlon 15 kilometer och 10 kilometer fristil. Dessutom blev hon historisk då hon som första svenska på 33 år tog sig upp på pallen i den totala världscupen.

Ebba berättar i Heja-studion om den speciella säsong som nu är avslutad.

– Någonstans har det varit lätt att fokusera på det man ska göra i skidspåret. Där är det samma arbete som jag ska utföra. Det handlar om att åka så fort jag kan från start till mål. Skillnaden har varit allt runtomkring och där tycker jag att det har funnits bra riktlinjer och bra restriktioner för hur vi ska förhålla oss, säger Ebba och avslöjar att hon under säsongen har tagit omkring 20 Covid 19-test.

Inställda tävlingar blev bra träningsperiod
Svenska Spels Heja-studio gästas också av landslagschefen Anders Byström och vallachefen Petter Myhlback, som båda var nya på sina poster inför säsongen.

Anders Byström berättar om hur landslaget förberedde sig inför säsongen för att kunna genomföra den så smittsäker som möjligt.

– Vi var tvungna att stå över några tävlingar i början av säsongen för det var ju ett osäkert läge i Europa, och vi hade vårt medicinska team bakom oss som fattade de här tuffa besluten.

Anders menar att det inte bara var negativt att vinterns första tävlingar uteblev.

– Vi var hemma den där perioden men fick å andra sidan en väldigt bra träningsperiod inför Tour de ski och VM.

Berättar om vallamissen
Petter Myhlback berättar om vad som hände under damernas VM-stafett, där medaljfavoriterna Sverige inte alls fick till materialet och tidigt tappade mark gentemot konkurrenterna.

– Vi ser ganska tidigt att Jonna har lite bakhala skidor på förstasträckan. Det som sker sedan till Charlottes sträcka är att vi gör justeringar på hennes skidor som inte blir riktigt så som vi har tänkt oss. Marginalerna är små och resultatet av det hela blev en ordentlig vallamiss som drabbade de aktiva. Det var jättetråkigt och det var en tuff eftermiddag då.

Se hela programmet på Svenska Spels Youtube-kanal.