Viktiga medel till Sävehofs handbollsskola efter Ida Staxen Lagerbons vinst i Månadens Spel

IK Sävehof tilldelas 10 000 kronor av handbollens huvudsponsor Svenska Spel till sin handbollsskola, detta tack vare att Ida Staxen Lagerbon av fansen blivit framröstad till vinnare i Månadens Spel i januari.
– Jag tycker att det är bra att skänka pengar till ett projekt som hjälper unga människor, säger Ida Staxen Lagerbon.

Inför säsongen presenterade Svenska Spel och Svensk Elithandboll tävlingen Månadens Spel där fansen röstar fram de häftigaste spelsekvenserna varje månad i Handbollsligan och SHE. Vinnarnas föreningar tilldelas 10 000 kronor av Svenska Spel till ett projekt inom manifestationen #viställerupp, elithandbollsklubbarnas gemensamma namn på det samhällsengagemang de bedriver.

Av de tre kandidater som juryn hade plockat ut från januaris SHE-spel hade fansen en tydlig favorit. Ida Staxen Lagerbons turmål i bortamatchen mot Lugi HF fick drygt 55 procent av rösterna.

– Det känns bra. Jag tycker det är kul och det är en rolig grej, Månadens Spel, säger Ida som medger att det verkligen var ett riktigt turmål hon fick till, och att hon först inte ens märkte att bollen gick i mål.

– Det var lite konstigt. Det var en passning men det blev ett mål. Först ser jag att passningen inte gick fram och börjar springa hem men när jag sprang hem började alla på bänken resa sig och heja för att jag gjorde mål. Det var en rolig grej som vi skojat om. Men jag får väl också tacka Thea Blomst för att hon inte fångade passningen!

Skänker vinsten till handbollsskolan
Vinstpengarna har Ida Staxen Lagerbon valt att skänka till IK Sävehofs handbollsskola, som varje år engagerar hundratals barn och ungdomar och som är grunden i Sävehofs verksamhet.

– Vi är väldigt noggranna med vår ungdomsverksamhet, och tycker att den är fantastiskt viktig. Vi tar in omkring 180 barn per år i handbollsskolan, och då är det bara en årskull. Vi startar tio handbollsskolor varje år, fem för pojkar och fem för flickor, på olika håll runt om i Partille för att alla ska ha nära till sin handbollsskola, berättar Marie Ahlm som jobbar med klubbens ungdomssatsningar.

Genom ett nära samarbete med kommunens skolor rekryterar klubben hundratals nya spelare varje år och Marie Ahlm påpekar att majoriteten av alla nya spelare som kommer in via handbollsskolan också fortsätter i klubbens verksamhet.

– Det är otroligt många som fortsätter. I vissa åldersgrupper har vi fortfarande 115 tjejer och 90-100 killar. Det är lite övervägande tjejer vilket är jätteroligt.

Från handbollsskolan till A-lagen
Att handbollsskolan är grundbulten i IK Sävehofs verksamhet blir tydligt när tittar närmare på vilka som spelar i de båda A-lagen. Flera av spelarna, både i herr- och damlaget, har IK Sävehof som moderklubb och har gått hela vägen från handbollsskolan till representationslagen.

– Och tittar vi runt om i Sverige så är det fullt av duktiga handbollsspelare i andra klubbar som också har Sävehof som moderklubb. Det är väldigt roligt att se, konstaterar Marie Ahlm.

Satsningen på handbollsskolan hyllas av Loui Sand, som själv spelat flera säsonger i IK Sävehof och som nu är jurymedlem för Månadens Spel och #viställerupp-ambassadör.

– I Partille är handboll huvudsporten för barn och ungdomar, och det är mycket tack vare Sävehofs handbollsskola som ger en fantastisk introduktion till den bästa av sporter. Jag minns själv från min tid i klubben att handbollsskolan var enormt uppskattad, och precis som Marie Ahlm säger är det många av landets bästa handbollsspelare som fått sin första kontakt med sporten via Sävehofs handbollsskola. Att Ida Staxen Lagerbon därför väljer att skänka prispengarna till just den här verksamheten känns väldigt bra. Det kommer bidra till att ännu fler barn och ungdomar får chansen att spela handboll, säger han.

– Vi har ett fantastiskt Handbolls-VM bakom oss och intresset för svensk handboll är större än på länge. Jag skulle inte bli förvånad om vi kommer se ett stort tryck på många klubbars barn- och ungdomsverksamhet den närmsta tiden, och därför är det väldigt glädjande för oss på Svenska Spel, som ställer upp för svensk handboll från gräsrot till elit, att kunna bidra med viktiga medel till Sävehof så att de ska ha möjlighet att låta alla som vill få chansen att spela handboll, säger Stina Packalén, sponsringsprojektledare på Svenska Spel.

Det uppskattas mycket av Marie Ahlm.

– Vi säger inte nej till någon. Handbollsskolan i Partille är aldrig full, konstaterar hon

Sävehofs andra vinst
Det här är andra gången som IK Sävehof vinner i Månadens Spel. I november blev Laura Jensen fansens favorit, och hon skänkte sina vinstpengar till klubbens satsning på rullstolshandboll.

Månadens Spel röstas också fram i Handbollsligan, men då VM för herrar avgjordes i januari kommer ingen vinnare utses i Handbollsligan i januari. Då Handbolls-EM för damer avgjordes i december utsågs ingen vinnare av Månadens Spel i SHE i december.

Tidigare vinnare Handbollsligan

December: IFK Skövde, Håvard Åsheim
November: Eskilstuna Guif IF, Eric Johansson
September/oktober: IFK Skövde, Victor Ljungquist

Tidigare vinnare SHE

November: IK Sävehof, Laura Jensen
September/oktober: Skara HF, Rikke Thorngaard

www.handbollsligan.se
www.she.se