Västerås målvakt är Månadens Spelare i HockeyAllsvenskan – skänker Hejapris till Köping Hockey

Under november släppte Västerås IK:s målvakt Johan Gustafsson in endast 0,99 mål per match. Det imponerade på juryn för Månadens Spelare som nu utsett Johan till vinnare i november. Han tilldelas Hejapriset av Svenska Spel, 10 000 kronor som han skänker till moderklubben Köping Hockey.

Sedan i somras är Svenska Spel ny huvudsponsor för HockeyAllsvenskan. Tillsammans med ligan utser de Månadens Spelare, som i november är Västerås IK:s Johan Gustafsson.

– Det betyder att jag gjort något bra och det är alltid kul att få uppskattning för det, konstaterar målvakten som hade 96 procent räddningar under månaden och höll nollan i tre av sex matcher.

Att laget släppt in så få mål tror Johan Gustafsson är anledningen till att juryns val föll på honom.

– Vi som lag har släppt in väldigt lite mål och när man då är målvakt så blir det en hel del beröm. Som målvakt får man ibland mer beröm än man ska ha när det går bra, men när det går dåligt så får man också mer kritik än vad som kanske är befogat. Det är ett lagspel där alla måste leverera, men det är klart att det är kul att bli uppmärksammad.

Månadens Spelare, som utses av en jury bestående av representanter från Svenska Spel, HockeyAllsvenskan och media, tilldelas Hejapriset av Svenska Spel. Priset är på 10 000 kronor och ska gå till ett projekt eller en verksamhet som stärker svensk ishockey. Johan Gustafsson har valt att skänka pengarna till ungdomsverksamheten i moderklubben Köping Hockey.

– Jag är från Köping, har flyttat tillbaka dit till i år och föreningen ligger mig varmt om hjärtat. Det är hemma för mig och föreningen har lärt mig väldigt mycket. Det känns skönt att kunna visa uppskattning på det här sättet.

Att bidra med betydelsefulla medel till gräsrotsföreningar är viktigt för Svenska Spel, säger Mats Einarsson, sponsringsstrateg på Svenska Spel.

– Det är en enormt viktig verksamhet som bedrivs ute i landets alla idrottsföreningar. Det är där barn och ungdomar får chansen att komma i rörelse och utvecklas i sina idrotter. Att vi genom Hejapriset till Månadens Spelare kan bidra med 10 000 kronor till Köping Hockeys ungdomsverksamhet är väldigt roligt, och så klart också betydelsefullt för föreningen. Precis som för Johan Gustafsson är det här vårt sätt att visa uppskattning för det arbete de bedriver, säger Mats Einarsson.

Tidigare vinnare Månadens Spelare HockeyAllsvenskan
September/oktober
Fredrik Forsberg, HV71 – Stefan Livs minnesfond

November
Johan Gustafsson, Västerås IK – ungdomsverksamheten i Köping Hockey