Uppsalastjärna Månadens Spelare i Elitettan – skänker Hejapris till Öppen Träning

Lina Thoreson är Månadens Spelare i Elitettan i oktober och november.

Lina Thoreson är Månadens Spelare i Elitettan i oktober och november. Med tre mål under de säsongens två sista månader har IK Uppsala Fotbolls 19-åring imponerat på juryn. Nu tilldelas hon Hejapriset av Svenska Spel, 10 000 kronor som hon skänker till klubbens satsning Öppen Träning.
– Det är första gången för mig så det är kul att folk uppmärksammar min insats på planen, säger Lina Thoreson.

Svenska Spel och Elitfotboll Dam utser varje månad under säsongen Månadens Spelare i Elitettan och OBOS Damallsvenskan. För Lina Thoreson är det första gången hon får utmärkelsen, och hon är också den enda spelaren i IK Uppsala Fotboll som fått utmärkelsen i år.

När hon själv funderar över varför juryn, bestående av seriens lagkaptener och representanter från media och partners, valt just henne så tror Lina Thoreson att det har med målformen att göra.

–  Jag har hittat målformen nu på slutet och blivit bättre på att göra det jag är bra på. Hela laget har lyckats utnyttja det, och det är mycket lagets förtjänst att jag hamnat i de lägen som jag trivs i att vara i. Att använda min fart framåt och komma till avslut, det är det jag tycker om att göra. Också att hitta mina medspelare i boxen, och det har vi lyckats utnyttja bra de senaste månaderna, berättar Lina Thoreson.

Turbulent säsong
Uppsala slutade på en fjärdeplats i Elitettan, tre poäng bakom Brommapojkarna som knep den sista uppflyttningsplatsen till OBOS Damallsvenskan.

– Det har varit en turbulent säsong där vi inte har haft något med oss. I våras var vi i toppform men under hösten har vi haft det jobbigt med allt från skador till sjukdomar. Säsongen har varit tung och slutade inte riktigt som vi hade hoppats, menar Lina Thoreson som dock ser positivt på framtiden.

– Vi behöver som alltid utveckla vissa delar. Just nu försöker vi komma ihop som lag och ta nya tag tillsammans.

Skänker Hejapris till Öppen Träning
Som Månadens Spelare tilldelas Lina Thoreson Hejapriset av Svenska Spel, 10 000 kronor som ska gå till klubbens CSR-arbete. Tillsammans med IK Uppsala Fotboll har hon valt att låta pengarna gå till Öppen Träning, en verksamhet där tjejer i åldern 8–14 år från hela distriktet har möjlighet att träna fotboll tillsammans över föreningsgränserna.

–  I verksamheten utbildas tjejerna tillsammans med sin tränare under ledning av våra egna ledare med flera års erfarenhet och hög utbildningsnivå. Ledarna får fortbildning i träningsmetoder, träningsplanering och ledarskap som de sedan kan ta med sig och använda vidare i sin egen förening, berättar Gunnar Källsten, klubbchef i IK Uppsala Fotboll.

– En av de följder som uppstått i samband med coronapandemin har varit att allt fler har slutat idrotta. Genom Öppen Träning vill vi möjliggöra för fler tjejer att spela fotboll och bidra med vår erfarenhet och kunskap till andra ledare och föreningar runtom i länet.

”Viktigt för hela samhället”
Lina Thoreson menar att det är en ära att hennes insats på planen bidrar till klubbens viktiga samhällsengagemang.

– Det är alltid stort och viktigt att man också bidrar med det man kan, och om man kan. Nu har jag chansen att göra det. Det är viktigt för hela samhället, men det är också kul för min egen del och för laget.

Sara Pettersson är ansvarig projektledare för Svenska Spels samarbete med Elitfotboll Dam. Hon säger att en verksamhet som Öppen Träning är ett utmärkt exempel på hur elitfotbollsföreningarna kan vara med och inspirera och utveckla fotbollen i hela landet.

– Det finns enormt mycket erfarenhet och många profiler i klubbarna i OBOS Damallsvenskan. Att IK Uppsala Fotboll genom Öppen Träning är med och utvecklar fotbollen i distriktet är väldigt roligt och jag är glad att vi genom Hejapriset kan bidra med viktiga medel till verksamheten, så att fler unga tjejer och deras tränare får chans att ta del av all den erfarenhet som finns i Uppsala Fotboll.

Månadens Spelare säsongen 2021

Elitettan
Oktober/november:
Angelina Thoreson, IK Uppsala Fotboll – Öppen Träning
September: Mathilda Johansson Prakt, IF Brommapojkarna – Mötesplats Västerort
Augusti: Monica Jusu Bah, Umeå IK – Vinterakademin
Juni: Henna-Riikka Honkanen, Umeå IK – UIK 360
Maj: Tabby Tindell, IFK Kalmar – Integrationsprojekt
April: Lisa Björk, Umeå IK – Sommar- och vinterakademin

OBOS Damallsvenskan
Oktober/november:
Uchenna Grace Kanu, Linköpings FC – Fadderakademin
September: Stina Blackstenius, BK Häcken
Augusti: Mia Jalkerud, Eskilstuna United – JAG2030
Juni: Olivia Schough, FC Rosengård – Football for life
Maj: Madelen Janogy, Hammarby IF – Samhällsmatchen
April: Sveindis Jane Jónsdóttir, Kristianstads DFF – After School