Uppsalaspelare utbildades om riskerna med matchfixning

Intresset för svensk damfotboll har ökat kraftigt de senaste åren och antalet bolag som erbjuder spel på Obos Damallsvenskan var förra året hela 272 stycken. Men ett ökat intresse är inte bara av godo, det ökar också risken för ett av de största hoten mot idrotten, matchfixning. Därför utbildades spelarna och ledarna i IK Uppsala Fotboll i tisdags i just ämnet matchfixning.

Det är Svenska Spel, huvudsponsor till både Elitfotboll Dam, intresseorganisationen för landets damelitfotbollsföreningar, och Svenska Fotbollförbundet, som initierat utbildningen som genomförs i samtliga klubbar i Elitettan och Obos Damallsvenskan.

– Vi på Svenska Spel arbetar väldigt hårt för att motverka matchfixning. Det är inte bara ett hot mot idrotten, kraftfulla åtgärder mot matchfixning ligger även i konsumenternas, spelbranschens och hela samhällets intresse. Därför är det för oss väldigt viktigt att idrottare och ledare på alla nivåer får kunskaper för att kunna stå upp mot matchfixarna och det är därför vi har den här typen av satsningar i våra samarbetsavtal med Sveriges idrottsorganisationer, säger Nicklas Biverståhl, Sponsringschef på Svenska Spel.

Ökat spelande

Utbildaren Johan Claesson, integrity officer på Svenska Fotbollförbundet, berättar att det i dag inte finns något problem med matchfixning inom svensk damfotboll, men att man inte kan utesluta att problemet, som under många år funnits inom herrfotbollen, också söker in sig i damfotbollen.

– Spelet ökar på svensk damfotboll och därmed också risken för matchfixning, berättar Johan.

Uppsalaspelarna fick lära sig grunderna i ämnet matchfixning, vad det är samt vad och vilka som ligger bakom.

– Jag gick också igenom hur man ska agera om man kommer i kontakt med matchfixning och vilka regler som finns.

Och det man ska göra är att säga nej.

– Man ska säga nej på en gång samt kontakta en lämplig person som man har förtroende för inom sin förening, eller komma direkt till oss på förbundet, säger Johan Claesson.

”Förekommer oftare än vad jag trodde”
En av spelarna som var med under utbildningen var högerbacken Sara Olai. Hon menar att det var lite av en ögonöppnare att höra Johan berätta.

– Jag kände till matchfixning och problematiken med det innan utbildningen, men självklart fick jag en ännu större inblick i det och att det faktiskt förekommer oftare än vad jag trodde, säger Sara Olai.

Johan Claessons upplevelse av spelarnas reaktioner ligger i linje med det Sara berättar.

– Det var med viss förvåning och oro att matchfixning också kan drabba dem och inte bara herrspelare som tjejerna tog del av informationen, säger Johan Claesson.