Tv-publikens stöd lyfte Angelica Bengtsson till personligt rekord och fjärdeplats på VM

För stavhopparen Angelica Bengtsson är fansens stöd enormt viktigt för att hon ska kunna prestera. I det senaste avsnittet av Svenska Spels och Sveriges Olympiska Kommittés webbserie Tillsammans till OS i Tokyo tillskriver Angelica publiken och tv-tittarna fjärdeplatsen på VM 2019.
– Det lyfte mig, och då behövde jag inte se dem utan det var bara att veta att de var bakom mig, berättar hon.

Det är den 10 januari och 194 dagar till OS när Angelica Bengtsson tar med tittarna på ett träningspass i Telekonsult Arena i Växjö. Hon berättar om hur viktigt det är för hennes prestation att hon känner stöd från publik och supportrar.

– Det är jätteviktigt för mig att jag vet att det är många som hejar på mig. Det är det som jag har grundat min idrott på, förklarar Angelica och berättar att bara några få personer i hallen kan göra stor skillnad, också under ett träningspass.

– I tisdags hade jag ett stavpass som gick jättedåligt, och då var det liksom; ”finns det någon i hallen… finns det någon i hallen som tittar på mig? Jag kommer hoppa för dig nu!”. Och då kunde jag sätta i staven och hoppa.

Hennes tränare Peter Widén intygar att minsta lilla publik gör stor skillnad.

– Det räcker, kan jag säga, att står det 20 personer och tittar på henne på en träning, så snäppar hon upp lite. Hon behöver den triggerpunkten och det vet hon om också, berättar han.

Tackar publiken för fjärdeplatsen
VM i Doha 2019 kommer alltid vara speciellt för Angelica Bengtsson. Det var då hon, efter stor dramatik med bruten stav, hoppade nytt personligt rekord och blev fyra. Nu berättar hon att vetskapen om att miljoner svenskar satt hemma och hejade på henne var en högst bidragande orsak till att det gick så bra.

– Nu när jag åker på det här stora mästerskapet, publiken vet kanske inte vem jag är, men väldigt många svenskar tittar ändå på tv. När jag såg kamerorna som filmade så tänkte jag att där är nästan en miljon svenskar som tittar och hejar på mig och vet vem jag är. Det lyfte mig, och då behövde jag inte se dem utan det var bara att veta att de var bakom mig. Och direkt hoppade jag personligt rekord och kom fyra på VM, från att knappt ha kommit till final förut.

Se hela avsnittet i mobilen i OlympiaAppen eller på Svenska Spels Youtube-kanal.

Om Tillsammans till OS i Tokyo
I Tillsammans till OS i Tokyo får tittarna under ett drygt halvår följa sex av Sveriges främsta idrottare under deras väg till OS i Tokyo. Tittarna får en unik inblick i idrottarnas förberedelser inför det som förhoppningsvis blir karriärens absoluta höjdpunkt, från nu till vårens finslipningar.

De sex olympierna är:
Angelica Bengtsson, friidrott
Max Salminen, segling
Sara Algotsson Ostholt, ridsport
Petter Menning, kanot
Sofia Mattsson, brottning
Anna Bernholm, judo

Samtliga avsnitt av Tillsammans till OS i Tokyo finns att se i OlympiaAppen eller på Svenska Spels hemsida.

Ladda ned OlympiaAppen
App Store
Google Play