Truppchefen om Sofia Mattssons OS-chanser: ”Absolut kapacitet för medalj”

Efter ett rafflande kval som avgjordes med 0,7 sekunder kvar i den sista matchen, blev Sofia Mattsson för en dryg vecka sedan klar för sitt fjärde OS. I det senaste avsnittet av Tillsammans till OS i Tokyo berättar Sofia exklusivt om känslorna som uppstod när matchklockan ringde.
– Jag känner när hon ligger där och när domaren blåser att ”gud, shit, jag vann faktiskt!”.

OS-kvalet i Budapest för en dryg vecka sedan kommer Sofia Mattsson aldrig glömma. Det inleddes med överlägsna segrar mot ukrianskan Vynnyk och rumänskan Ana. Men den avgörande matchen mot ryskan Stalvira Orsjusj blev desto svårare och mycket dramatisk.

– När det är dags för match känner jag att jag kommer helt fel in i matchen och hon lyckas ta de två första poängen. I mitt eget huvud tänker jag att okej, jag samlar kraft, jag samlar kraft, berättar Sofia i det senaste avsnittet av Svenska Spels och Sveriges Olympiska Kommittés gemensamma webbserie Tillsammans till OS i Tokyo.

– Jag vet om att jag ligger under och jag vet att klockan tickar. Jag lyckades ta poängen när det var 17 sekunder kvar eller något sådant. Men då slutar inte ryskan brottas utan hon vill såklart chansa hon också, så hon vänder sig framför mig och då lyckas jag sätta dit henne på fall också.

Matchen avgjordes till Sofias favör med 0,7 sekunder kvar.

– Det är både lättnad och glädje. Nu kan jag verkligen fokusera på OS, säger Sofia som nu gör sig redo för sitt fjärde olympiska spel.

Reinebo hyllar insatsen
Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges Olympiska Kommitté och chef för den svenska OS-truppen, hyllar Sofia Mattssons insats i kvalet.

– En otrolig forcering i sista matchen i OS-kvalet, det var starkt att se och det är en gåva att kunna klara de här sista sekunderna på det fenomenala sättet, säger Peter Reinebo som menar att Sofia har en väldigt hög nivå som brottare som kan leda hela vägen till OS-medalj.

– Hon har OS-medaljen från 2016, men hon har också många, många pallplaceringar i riktigt starka brottningstävlingar. Jag hoppas att hon nu kan förbereda sig på ett bra sätt infor Tokyo. Det är en öppen historia men hon har absolut kapacitet för medalj.

Se hela avsnittet i mobilen i OlympiaAppen eller på Svenska Spels Youtube-kanal.

Om Tillsammans till OS i Tokyo
I Tillsammans till OS i Tokyo får tittarna under ett drygt halvår följa sex av Sveriges främsta idrottare under deras väg till OS i Tokyo. Tittarna får en unik inblick i idrottarnas förberedelser inför det som förhoppningsvis blir karriärens absoluta höjdpunkt, från nu till vårens finslipningar.

De sex olympierna är:
Angelica Bengtsson, friidrott
Max Salminen, segling
Sara Algotsson Ostholt, ridsport
Petter Menning, kanot
Sofia Mattsson, brottning
Anna Bernholm, judo

Samtliga avsnitt av Tillsammans till OS i Tokyo finns att se i OlympiaAppen eller på Svenska Spels hemsida.

Ladda ned OlympiaAppen
App Store
Google Play