Trots uteblivet slutspel – IBF Faluns Emil Johansson stolt över historiska säsongen

Om allt hade gått som det var planerat hade Emil Johansson och hans lagkamrater i IBF Falun spelat SM-final inför fullsatta läktare i Ericsson Globe i lördags. Men den här våren har inget blivit som det var tänkt och Emil fick sin SM-guldmedalj skickad med posten istället för att ta emot den inför extatiska fans.
– Det blir inte samma glädje, det får man vara ärlig med att säga, förklarar 27-åringen.

Covid-19-pandemin har ställt till det ordentligt för svensk och internationell idrott. Svenska Innebandyförbundet var tidigt ute med beslutet att ställa in resterande säsong. Beslutet innebar att SSL-tabellen, som den såg ut då i slutet av mars, också blev sluttabell. Eftersom IBF Falun vann grundserien överlägset, och dessutom på nytt poängrekord, tilldelades de också SM-guldet, det femte i klubbens historia.

– Det var konstigt så klart. Slutspelet är ju det överlägset roligaste man kan spela och det man tränar för. Serien kan bli lite långdragen, speciellt för oss som är ett väldigt bra lag och som vinner många matcher med stora siffror. Slutspelet blir då extra viktigt när man vet vad det innebär, säger Emil Johansson, som i februari blev utsedd till världens bästa innebandyspelare 2019.

Förberedd på beslutet
Han berättar att beskedet om den inställda säsongen var surt och tråkigt, men att det ändå var rätt beslut att ta utifrån den situation som hade uppstått.

– Jag kände ganska tidigt att det skulle bli så, och när beslutet kom så var jag ganska förberedd. Jag hade mentalt lagt bort säsongen och kände alltså på mig det här.

Det var slutspelet han hade sett fram emot. Det är en speciell känsla som infinner sig när varje match betyder något. Emil beskriver det som att man går in i en bubbla, en ganska mysig sådan.

– Man spelar match, kommer hem på natten och åker till hallen och umgås med laget nästa dag. Det är ganska lugnt och skönt, speciellt om man vinner. Det är matcher med mycket publik och bra stämning. Varje match är viktig och betyder mycket, det är dem man vill spela.

Och den match man helst vill spela är finalen i Ericsson Globe. Den skulle ha spelats i lördags och mycket talade för att Emil Johansson och hans lagkamrater hade stått på den ena planhalvan.

– Det är mäktigt att spela i Globen. Det är ett spektakel med en match, mycket folk och det är ju som innebandyns dag. Det är speciellt. Man har ju varit med ett tag och vant sig, men min första SM-final minns jag att det var mycket att ta in med media och allt. Det är så stort allt runt omkring. Men nu känns det ganska vant på något sätt och det är häftiga dagar att åka ner dit och leva i den bubblan, berättar Emil.

”Vi ska vara stolta”
Nu blev det ingen final i Globen. Men Emil Johansson kan ändå hänga guldmedaljen runt halsen, även om det inte är med riktigt samma glädje den här gången.

– Men vi ska vara stolta över den säsong vi gjort, den bästa som ett lag gjort någonsin i SSL. Det får vi ta med oss och ska man utse en vinnare så blir det väl vi. Vi är värdiga att utses till det och jag tänker inte be om ursäkt för att vi tilldelades segern. Dock är det inte samma känsla som att vinna i Globen.

Och värdiga vinnare, det är de. Poängrekord i SSL, 18 poäng före tvåan Storvreta. Säsongens resultat var över förväntan, menar Emil.

– Vi tappade några grabbar med mycket erfarenhet och tog in lite nytt, fräscht och ungt, som kanske inte spelat i ett topplag tidigare. Jag trodde att de skulle ha en längre acklimatiseringsperiod än de hade, och jag hade köpt om det gick lite knackigare än det gjorde. Men de kom in bra och vi levererade en bättre innebandy än på länge. Så det var över förväntan, faktiskt. Att slå poängrekord och vara så stabila under hela säsongen, det trodde jag inte.

”Saknar innebandyn redan nu”
Och med en sådan säsong i ryggen är förhoppningarna inför nästa säsong stora. De unga spelarna har fått mer rutin och kommer ta för sig mer, och de som likt Emil varit med under många år kommer inte vilja förlora sina positioner. Målet är ännu en serievinst och ett slutspel som de får vinna på riktigt.

– Man saknar innebandyn redan nu, så det är förväntansfullt att dra igång igen.

Men har coronakrisen bara varit negativ? Nej, faktiskt inte, menar Emil Johansson.

– Jag har fått mer tid att vara med min son som är 2,5 år, så det är ju väldigt positivt, konstaterar han glatt.

Foto: Per Wiklund