Trots missat medaljrace – målsättningen om OS-guld oförändrad för Max Salminen

OS-guldmedaljören Max Salminen fick i slutet av januari chansen att mäta sina krafter mot stora delar av världseliten i en regatta utanför Lanzarote. Resultatet blev inte som han tänkt sig då han hamnade precis utanför finalfältet. Men trots det är målet inför OS i Tokyo oförändrat.
– Det resultat som vi förväntar oss i OS kan inte vara något annat än att vinna, säger Max tränare Tapio Nirkko i det senaste avsnittet av Svenska Spels och Sveriges Olympiska kommittés gemensamma webbserie Tillsammans till OS i Tokyo.

Det är den 24 januari och 180 dagar kvar till OS i Tokyo när seglaren, Malmöbon och OS-guldmedaljören Max Salminen, som befinner sig på träningsläger på Lanzarote, tar med tittarna på en regatta där han möter stora delar av världseliten.

– Vi är ett jättebra fält här på 23 båtar, varav 15 är topp i världen, berättar Max.

Regattan kan vara en av få tävlingar inför OS i Tokio. Tapio Nirkko, Max tränare, berättar att det borde bli fler tillfällen, men att de inte kan vara säkra på det i nuläget. Därför är förväntningarna höga på de regattadagar som arrangeras på Lanzarote.

Då är han bäst i världen
Tapio Nirkko menar att motivationen verkligen är viktig för att Max ska kunna prestera på topp.

– Han brukar vara stabil, men om han inte känner sig motiverad finns det risk att han underpresterar rejält. Men när han är motiverad, är han bäst i världen, menar han.

Också konkurrenterna tror på Max förmåga att prestera.

– Max är en bra seglare. Han har OS-guld i starbåt, vilket är en teknisk klass. Han kommer självklart vara en av medaljkandidaterna, menar Alican Kaynar från Turkiet som får medhåll av kanadensaren Tom Ramshaw.

– Han har tidigare bevisat att han kan stå högst upp på prispallen, och det finns många som har goda möjligheter till det, och han är absolut en av dem.

Missade medaljracet
Men tävlingen gick inte riktigt så som Max och Tapio hade tänkt sig.

– Det var lite press på mig. Man ville vara med i medaljracet som är topp tio, och jag låg på nionde plats och det var väldigt tajta poäng. Tyvärr var det samma historia som dagen tidigare. Jag kom inte riktigt iväg i starterna, och det var ganska stabila förhållanden så det fanns inga riktiga omkörningsfiler. Jag lyckades segla upp mig lite grann, men inte tillräckligt. Jag fick samma poäng som tian men blev elva istället, förklarar Max.

– Han kanske inte hade det fokus som behövdes för att få en bra start, och det ackumulerade efter det, resonerar Tapio Nirkko. I det läget blev han tvingad till att göra desperata försök, och det blev lite som kvitt eller dubbelt. Då blir också missarna större när det går dåligt.

Men även om tävlingen inte gick som förväntat är de högt ställda målen inför OS i Tokyo oförändrade. Max ska stå högst upp på prispallen.

– Det resultat som vi förväntar oss i OS kan inte vara något annat än att vinna, säger Tapio. Mitt enda mål med att vara här, är att hjälpa Max så mycket jag kan. Sedan är det upp till honom. Det är han som kommer stå med trofén när han hämtar hem guldet i Tokyo.

Se hela avsnittet i mobilen i OlympiaAppen eller på Svenska Spels Youtube-kanal.

Om Tillsammans till OS i Tokyo
I Tillsammans till OS i Tokyo får tittarna under ett drygt halvår följa sex av Sveriges främsta idrottare under deras väg till OS i Tokyo. Tittarna får en unik inblick i idrottarnas förberedelser inför det som förhoppningsvis blir karriärens absoluta höjdpunkt, från nu till vårens finslipningar.

De sex olympierna är:
Angelica Bengtsson, friidrott
Max Salminen, segling
Sara Algotsson Ostholt, ridsport
Petter Menning, kanot
Sofia Mattsson, brottning
Anna Bernholm, judo

Samtliga avsnitt av Tillsammans till OS i Tokyo finns att se i OlympiaAppen eller på Svenska Spels hemsida.

Ladda ned OlympiaAppen
App Store
Google Play