Annica Knutas

Tjejer kodar vill förändra bilden av programmering

– Jag kan ju! Den känslan fick jag. Det har varit en hög tröskel för mig innan, men nu tar jag med mig nyfikenheten att fortsätta koda.

Annica Knutas pratar om ”Tjejer kodar” som gick av stapeln i Barcelona i september. Som testare har hon tidigare mest tittat på kod, inte skapat själv. Efter intensiva dagar där hon fått möjlighet att börja i liten skala har hon fått mersmak.

Vi vill vara med och förändra bilden av vad en programmerare är. Därför stödjer Svenska Spel ”Tjejer kodar.” Det är ett projekt som sätter fokus på nyttan – och glädjen – i att koda. För tvärtom vad man kanske kan tro är programmering och kodning inte ensamvargarnas territorium.

– IT-utveckling kräver samarbete och dialog för att bli framgångsrik. Då är det viktigt med dynamiska team som präglas av mångfald. Och med ett yrke som domineras av män är det viktigt för oss som arbetsgivare att få in fler kvinnor, så förklarar Jörgen Olofsson Svenska Spels engagemang i ”Tjejer kodar.”

Annicas uppgift under dagarna i Barcelona var att skapa ett quiz.

– Uppgiften var ju förstås att få quizet att fungera båda vad gäller funktion och färg och form. Nu när jag har kommit hem har jag idéer om vad jag vill ändra och utveckla. Det känner jag att jag vill göra nu.

Dagarna var intensiva för de totalt hundra tjejer som deltog. Annica är glad att hon fick möjligheten att vara med. Nyfikenheten tar hon med sig hem, men vad var egentligen den största utmaningen?

– Att felsöka! Det var inte så svårt att komma igång, men när jag gjort fel och skulle börja leta efter var det gått snett, då var det en utmaning.

BAKGRUND
”Tjejer kodar” är ett initiativ av två privatpersoner, Hanna Pettersson och Sandra Hindskog, som båda jobbar med it i Stockholm och tröttnade på att de inte kunde programmera. Kursen i Barcelona var deras tredje arrangemang och finansierades genom biljettintäkter och sponsorer. Läs mer här.