Tipselit levererade VM-truppen

I förra veckan presenterade damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson truppen till VM i Frankrike. De uttagna stjärnorna som ska försvara Sveriges färger i mästerskapet har alla en sak gemensamt: De har fått sin fotbollsfostran genom projektet Tipselit. Svenska Spels och fotbollens gemensamma talangutvecklingsprojekt fortsätter alltså att leverera mästerskapstrupper.

Tipselit finns till för att på bästa sätt hjälpa fotbollsflickor och -pojkar att ta steget från ung talang till färdig stjärna. Lite förenklat kan det beskrivas som ett ekonomiskt tränar- och utbildningsbidrag av varierande storlek. Svenska Spel står för pengarna medan Elitfotboll Dam (EFD) Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) och Svenska Fotbollförbundet administrerar projektet.

På flick- och damsidan har man tagit fram en certifieringsmodell för att säkra kvaliteten i spelar- och ledarutveckling. Det kompletteras med den rikstäckande juniorserie som finansieras av Svenska Spel.

– Svenska Spel F19-serien är en viktig matchmiljö för blivande elitspelare och tillsammans med certifieringsmodellen så skapar det verktyg för den dagliga verksamheten, kommenterar Victoria Sandell, sportchef på Elitfotboll Dam. Det blir ju bättre och bättre förutsättningar för damfotboll.

Resurserna till Tipselit används även till fotbollsläger och utbildningsträffar. Ifjol tecknade Svenska Spel ett nytt långsiktigt och omfattade sponsringsavtal med Elitfotboll Dam. Det sträcker sig fram till 2023 och är värt 145 miljoner kronor, en ökning med 60 procent sedan förra avtalet. En fortsatt satsning på Tipselit och Svenska Spel F19 ligger med som en viktig del av avtalet.