Tipselit – ett vinnande koncept

Vinnande bakgrund. Majoriteten av spelarna i det svenska landslaget 2018 har genomgått utbildning via Tipselit.

Hur når man som ung fotbollsspelare ända in i VM-truppen? Ett vinnande koncept verkar vara utbildning via Tipselit. Hela 17 spelare i den svenska VM-truppen har på något sätt passerat svensk elitföreberedande verksamhet, vilket är en klar majoritet av alla medverkande i truppen.

För första gången på tolv år är det dags för det svenska fotbollslandslaget att spela i VM. Medan Sverige laddar och peppar för första matchen mot Sydkorea den 18 juni kan vi konstatera att 17 av 23 svenska VM-spelare har utbildats via Tipselit.

Tipselit är ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam och Svenska Spel, och syftet är kort och gott att utveckla svensk fotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. För Svenska Spels del handlar det om ett årligt bidrag till projektet på 12 miljoner kronor. Pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut enligt ett certifieringssystem bland de deltagande 62 klubbarna.

Det är inte bara i landslaget som vi hittar fotbollsspelare med Tipselit-bakgrund. Om vi förutsätter att varje lag i Allsvenskan och Superettan har 25 spelare i sin trupp så har vi 800 spelare på elitnivå i dag. 636 av dessa kommer från Tipselit, 283 i Allsvenskan och 353 i Superettan. Det gör att grovt räknat så har 164 stycken elitspelare, det vill säga 20%, en annan bakgrund än Tipselit, vilket också innebär att cirka 80% av alla Sveriges elitspelare på något sätt har utbildats genom Tipselit.

Och landslaget historiskt sett? Under EM i Frankrike 2016 kom 21 av 23 spelare i A-landslagets trupp från Tipselit. Och 20 av 23 spelare från det landslag som vann U21-EM 2015 kom från projektet.

Tittar man på tränarna i Allsvenskan och Superettan så är även där ett stort antal av huvudtränarna skolade i Tipselit. Ett vinnande koncept helt enkelt!