Tillsammans till OS i Tokyo: OS-stjärnorna om hur de är som supportrar

I dag är de idoler som följs av fans i hela landet, men de är också supportrar själva som haft andra stora idrottare som förebilder. I det senaste avsnittet av Svenska Spels och Sveriges Olympiska Kommittés gemensamma webbserie Tillsammans till OS i Tokyo, berättar alla sex huvudpersoner om hur de själva är som supportrar, vilka idrotter de följer och om sina egna förebilder.

Som så många andra stora idrottsstjärnor såg kanotisten Petter Menning som ung upp till dåtidens stora idrottare. Inte bara kanotister, utan också stjärnor i andra idrotter. Och han ville veta allt om dem.

– Jag var väldigt intresserad av hur de tränade och hur de blev så bra som de blev, berättar Petter i det senaste avsnittet av Tillsammans till OS i Tokyo, ett avsnitt som helt riktar in sig på supporterskap.

– Och jag hade inte varit där jag är i dag om jag inte hade haft mina idoler att se upp till när jag var yngre, konstaterar Petter.

OS-guldmedaljören var en vanlig människa
Både Stavhopparen Angelica Bengtsson och judokan Anna Bernholm såg upp till friidrottaren Carolina Klüft, och Angelica hade lyxen att ha sin stora idol på hemmaplan. De tillhörde samma förening och tränade på samma anläggningar, så därför var Carolinas närvaro helt naturlig för Angelica.

– Hon var en vanlig människa för mig, och ändå var hon så fruktansvärt grym och vann OS, vann allting, minns Angelica.

Brottaren Sofia Mattsson, som själv har ett OS-brons från Rio 2016 på meritlistan, berättar att det var just OS-sändningarna på tv som var de stora idrottshöjdpunkterna under hennes ungdom.

– Jag kommer ihåg när man var yngre och följde varje OS slaviskt. De veckorna var man fullbokad. Man tränade och sedan styrde man upp livet efter tv-tiderna, minns hon.

”Jag har så jäkla lätt till tårar”
Både seglaren Max Salminen och ryttaren Sara Algotsson Ostholt berättar att Handboll är en av de sporter som de gärna följer på tv.

– Det händer alltid grejer där. Det är ett otroligt publikvänligt spel, menar Max som också beskriver sig själv som en väldigt känslosam sportkonsument.

– Jag har så jäkla lätt till tårar när det handlar om idrott, det är helt pinsamt. Och alla sådana här Hollywood-tricks, som att ”åh nej, hur ska det gå” och sedan lyckas de ändå, reser sig upp från knockouten och slår ut i sjunde ronden, allt det där funkar på mig, berättar han.

Se hela avsnittet i mobilen i OlympiaAppen eller på Svenska Spels Youtube-kanal.

Om Tillsammans till OS i Tokyo
I Tillsammans till OS i Tokyo får tittarna under ett drygt halvår följa sex av Sveriges främsta idrottare under deras väg till OS i Tokyo. Tittarna får en unik inblick i idrottarnas förberedelser inför det som förhoppningsvis blir karriärens absoluta höjdpunkt, från nu till vårens finslipningar.

De sex olympierna är:
Angelica Bengtsson, friidrott
Max Salminen, segling
Sara Algotsson Ostholt, ridsport
Petter Menning, kanot
Sofia Mattsson, brottning
Anna Bernholm, judo

Samtliga avsnitt av Tillsammans till OS i Tokyo finns att se i OlympiaAppen eller på Svenska Spels hemsida.

Ladda ned OlympiaAppen
App Store
Google Play