Tilda och Oscar årets kometer i svensk bandy – har gjort exceptionella framsteg i klubb- och landslag

För nionde året i rad har Svenska Spel och Svenska Bandyförbundet delat ut priset Årets komet till en herr- och en damspelare som under säsongen gjort exceptionellt stora framsteg i sitt klubblag och eventuellt landslagsspel. Årets pristagare är Tilda Ström, Villa Lidköpings BK, och Oscar Wikblad, Edsbyns IF.

Årets komet delas ut till minne av bandyprofilen Thorbjörn Ek, som också var en uppskattad medarbetare på Svenska Spel. I likhet med honom ska vinnaren av Årets komet ha utvecklats till en så kallad ”riktig lirare” och uppträda som en stor idrottsman/idrottskvinna både på och vid sidan av planen.

Årets kvinnliga komet heter Tilda Ström och är ett blott 17-årigt stjärnskott som under årets säsongen bidrog stort till att hennes klubb Villa Lidköping BK tog sig hela vägen till semifinal. Totalt blev det 46 poäng på 18 matcher i Elitserien och dessutom en vinst i poängligan under VM i Oslo, där hon landslagsdebuterade och gjorde nio poäng på sex matcher.

– VM-guldet var speciellt. Det var mitt första VM och det kändes väldigt stort att få vara med i landslaget och spela med spelare som jag verkligen ser upp till, berättar Tilda som är stolt över att nu bli utsedd till Årets komet.

– Det känns jättekul och hedersamt att få den här utmärkelsen. Det blir som ett kvitto på att man gjort något bra.

Hyllar lagkamraterna
Tilda Ström berättar att det har varit en utvecklande säsong och passar på att hylla alla sina lagkamrater som hon menar har en stor del i hennes framgång.

– Det har varit en bra och lärorik säsong. Jag känner att jag har tagit ett kliv i min utveckling och det är mycket tack vare alla bra spelare runt omkring mig.

Men Tilda planerar att ta ytterligare steg nästa säsong. Och det gäller inte bara henne själv.

– Nästa säsong är min målsättning att fortsätta utvecklas och förhoppningsvis kan vi som lag ta ett ytterligare kliv och nå en final. Det vore sjukt kul, säger Tilda Ström glatt.

Minns SM-finalen
Oscar Wikblad har, trots att han bara är 23 år gammal, en framgångsrik karriär bakom sig. Under den gångna säsongen tog han dock upp sitt spel på ännu högre nivåer. På 33 matcher i Elitserien och SM-slutspelet gjorde han hela 65 poäng och fick avsluta säsongen som svensk mästare med sitt Edsbyn. Nu kan han kröna ett framgångsrikt år som Årets komet.

– Det känns jättestort att få bli Årets komet, ett bevis på att man har gjort en bra säsong, säger Oscar som blickar tillbaka på ett år som han själv beskriver som hans bästa någonsin.

– Jag har varit med och bidragit med en del mål vilken är en av mina uppgifter, så det känns bra.

När han ska lyfta fram ett minne från säsongen är det självklart den historiska finalen på Studenternas i Uppsala, som fick spelas inför tomma läktare på grund av förbudet mot folksamlingar över 500 personer till följd av coronavirusets utbredning, som dyker upp.

– Finalen är ju såklart det man kommer minnas mest och att vi lyckades vinna var otroligt stort. Det var ett grymt avslut på en jättebra säsong vi gjorde, säger Oscar som ser fram emot att ta nya steg i utvecklingen nästa år.

– Målsättningen är att fortsätta att utvecklas och bli bättre. Sen vore det även roligt att få chansen att spela fler matcher med landslaget.

Förutom äran tilldelas Tilda Ström och Oscar Wikblad 5 000 kronor vardera.

Foto: Villa Lidköpings BK och Edsbyns IF