Svenska Spel tidigarelägger halv årets sponsringsutbetalning till svensk handboll. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / Cop 112

Tidigarelagd sponsringsutbetalning om 5,3 miljoner kronor underlättar för svensk handboll

Svenska Spel tidigarelägger en sponsringsutbetalning till Svenska Handbollförbundet och Svensk Elithandboll på 5,3 miljoner kronor med en månad. Därmed förbättras den kortsiktiga likviditeten för framför allt landets högsta ligor, Handbollsligan och SHE.

Covid-19-pandemin har drabbat den svenska idrottsrörelsen hårt. Inställda matcher, mästerskap och ligor har gjort att ekonomin i såväl förbund som föreningar är ansträngd. För handbollens del ställdes hela SM-slutspelet in och tabellerna, som de såg ut när beslutet togs, blev också sluttabeller. Därmed försvann också stora intäktskällor för flera av elitklubbarna.

Svenska Spel är handbollens huvudsponsor och har nu valt att betala ut hälften av årets avtalssumma, totalt 5 300 000 kronor, en månad tidigare än vad som från början var planerat. 

– Den här våren har varit väldigt tuff för hela idrottsrörelsen och ingen vet när vi kommer ur den här svåra situationen och på vilket sätt vi kommer att göra det. Därför vill vi på Svenska Spel göra det vi kan för att underlätta för våra partners inom idrotten. I april tidigarelade vi till exempel utbetalningen av 20 miljoner kronor till över 3 600 idrottsföreningar anslutna till vårt sponsringsprojekt Gräsroten, och nu väljer vi att i förtid betala ut 5,3 miljoner kronor till den svenska handbollsrörelsen. På så sätt gör vi vad vi kan för att få idrotten att fortsätta leva också i en mycket svår tid, säger Nicklas Biverståhl, Sponsringschef på Svenska Spel. 

– Vi är väldigt glada över att vår huvudsponsor Svenska Spel på det här sättet kan bidra till att förbättra likviditeten för våra föreningar. Det är en tuff period och varje sätt att underlätta för våra föreningar att kunna bedriva sin verksamhet är mycket tacksamt, Robert Wedberg, Generalsekreterare Svenska Handbollförbundet.

Det här är inte det enda initiativet som tagits den här våren för att stärka elitklubbarnas ekonomiska situation. I början av april beslutade Svensk Elithandboll, Handbollsligan (herr), SHE (dam) och Svenska Spel gemensamt att den bonus som skulle delas ut till SM-finalisterna, både herr- och damlag, skulle fördelas lika mellan alla lag i respektive liga. Totalt 26 lag delade därmed på 300 000 kronor. 

– Det var ett sätt att bidra till att förbättra alla klubbars ekonomiska situation, och det kändes mest rättvist med tanke på att vi inte kunde kora SM-vinnare utifrån våra sedvanliga sportsliga grunder med ett slutspel. Och det här är ytterligare ett exempel på hur vi alla jobbar för att göra situationen så bra som möjligt för våra föreningar, säger Peter Gentzel, vd Svensk Elithandboll.   

Det nuvarande samarbetsavtalet mellan Svenska Spel, Svenska Handbollförbundet, Svensk Elithandboll och Svenska Handbollslandslaget AB skrevs 2018 och sträcker sig över säsongen 2020/2021.