Det är hög tid att förbjuda spel på låga divisioner, skriver Patrik Hofbauer och Erik Strand i en debattartikel i Sydsvenskan/HD.

Svenska Spels koncernchef och styrelseordförande rasar mot spel på låga divisioner

coronapandemins fotspår har spelbolag världen över med ljus och lykta sökt efter spelobjekt att erbjuda sina kunder. Det har lett till att träningsmatcher mellan klubbar i division 4 och division 5 i Sverige blivit en het marknad för spelbolag runt hela världenI ett debattinlägg på i Sydsvenskan/HD i dag ifrågasätter Svenska Spels vd och koncernchef Patrik Hofbauer, samt styrelseordförande Erik Strand, hur den här typen av spel fortfarande kan vara lagliga.
– Alla stora förbund som i sina idrotter har någon form av spelobjekt motsätter sig starkt spel på lägre divisioner, precis som Svenska Spel, skriver de bland annat. 

De senaste veckorna har media rapporterat om spel på svenska matcher i väldigt låga divisioner och även matcher där en majoritet av deltagarna varit under 18 år. Larmen om misstänkt matchfixning har varit många. 

 Att spelbolag agerar på det sättet gör oss både förvånade och besvikna. Var är deras respekt för idrotten? Var är ansvaret för kunderna? Hur skyddar de konsumenterna, de som spelar på matcherna, skriver Patrik Hofbauer och Erik Strand. 

Svenska Spel, liksom de flesta andra bolag som erbjuder sportspel, har påverkats kraftigt av att i stort sett all världens idrott satts på paus och att ligor och mästerskap ställts in och flyttats.  

– Men att äventyra idrottarnas säkerhet genom att erbjuda spel som är oseriösa får aldrig någonsin vara ett alternativ för spelbolag. 

Vid de tillfällen då Svenska Spel erbjuder spel på träningsmatcher, är det i samråd med Svenska Fotbollförbundet och bara på den nivå förbundet rekommenderar. Allt för att skydda idrotten och konsumenterna. 

 Då är vi dessutom extra noggranna med att inhämta fakta om lagen, så att vi vet att vi kan sätta rätt odds. Det som nu sker är något helt annat. 

Svenska Spel efterfrågar nu en lagstiftning som ser till både idrottarnas och spelkonsumenternas bästa, inte till kriminella nätverks möjligheter att tjäna pengar. 

– Sverige måste nu förbjuda spel på amatöridrott.

Läs hela debattartikeln här.