Svenska Spels guldbonus viktigare än någonsin för SM-vinnarna i innebandy

Svenska Spel delar i dag ut 100 000 kronor i guldbonus till SM-vinnarna i innebandy, IBF Falun och IKSU. Pengarna är mer välkomna än någonsin för de båda föreningarna som drabbats hårt av coronapandemin.
– Det har varit en tuff situation, och är så fortfarande, så därför är varje ekonomiskt tillskott vi kan få väldigt betydelsefullt, säger Jocke Sjöström, klubbchef i IKSU.

Covid-19-pandemin har drabbat svensk idrott hårt. Svenska Innebandyförbundet var tidigt ute med beslutet att avsluta säsongen. Beslutet medförde att tabellen som den såg ut då också blev sluttabell. För IBF Faluns och IKSU:s del blev det därav ännu varsitt SM-guld, guld som togs emot med blandade känslor.

– Det är en liten sak i sammanhanget, men det var en besvikelse att inte få spela klart en säsong där vi slagit poängrekord i grundserien och där vi var på väg in i ett slutspel. Man blev lite blåst på konfekten, säger Daniel Lindkvist, ordförande i IBF Falun.

Han får medhåll av Jocke Sjöström i IKSU.

– När det väl blev ett beslut var det väl inget firande, men någonstans känner vi oss stolta. Vi vann grundserien och har över tid visat att vi är det bästa laget. Sedan krävde inte vi att det skulle bli en titel av det, men vi skäms inte över den heller. När man tittar tillbaka på allt så kan man känna stolthet över det också, säger han.

Tuff ekonomisk situation
Ekonomiskt har det inställda slutspelet fått stora konsekvenser för båda klubbarna. Därför kommer guldbonusen från Svenska Spel extra lägligt i år.

– Vi hade ett slutspel som vi hoppades skulle vara långt, framgångsrikt och välbesökt. Sedan har vi både sommarskolor och cuper som bidrar mycket till vår ekonomi, och som nu också ser ut att bli inställda. Så det här bidrar väldigt mycket, säger Daniel Lindqvist och fortsätter:

– Vi har befunnit oss i en situation där vi funderat över om vi ens kommer att överleva det här, kommer vi finnas kvar som förening? Det är vår inställning så klart, men situationen är otroligt tuff för oss som för alla andra.

Bonusen viktigare än någonsin
Svenska Spel är Sveriges största idrottssponsor och har under den här våren tagit flera initiativ till att underlätta för svenska idrottsklubbar i den tuffa tid som råder, bland annat genom att i förskott betala ut totalt 20 miljoner kronor från sponsringsprojektet Gräsroten till över 3 600 föreningar runt om i landet. Att få dela ut guldbonusen till Sveriges bästa innebandylag är därför viktigare än någonsin.

– Ingen hade kunnat förutse vilka effekter Covid-19 skulle få på idrotten. Så som läget är just nu för majoriteten av landets idrottsföreningar, är det bara att konstatera att pengarna från oss är viktigare än någonsin. Att vi genom våra sponsringsavtal kan bidra med viktiga pengar som kanske till och med räddar klubbarnas framtid känns så klart väldigt bra, säger Nicklas Biverståhl, sponsringschef på Svenska Spel.