Svenska Spels Europabonus hjälper lagen ut i Europa

Sebastian Larsson, AIK, jublar. AIK är ett av fyra lag som får ta del av Svenska Spels Europabonus. Foto: Sören Andersson/TT

 

För fyra svenska klubbar börjar nu förberedelserna för sommarens kval till Champions League och till Europa League på allvar. Samtliga fyra klubbar får alla ett viktigt bidrag från Svenska Spel som är till för att underlätta resan mot ett gruppspel i Europa. Pengar som genom åren visat sig vara starkt bidragande i svenska internationella framgångar.

Svenska Spel bidrar varje år med tre miljoner kronor till Europabonusen men potten varierar från år till år beroende på att det svenska lag som kvalificerar sig för ett gruppspel i Europa betalar tillbaka 1.5 gånger pengarna till kommande års pott. Förra året nådde Malmö FF gruppspelet i Europa League och potten är således större i år. Europabonusen finns till för att ge de svenska lag som ska kvalspela bästa möjliga förutsättningarna att kunna förbereda sig för kvalet och för att kunna nå ett gruppspel.

– Den här bonusen är en mycket viktig del av ett större pussel för att nå en plats i Europaspelet, har Malmö FF:s vd Niclas Carlnén tidigare sagt om Europabonusen.

2019 fördelas den totala potten på fem miljoner kronor i Europabonusen ut enligt följande:
2 500 000 kronor – AIK för vinst i Allsvenskan och deltagande i kvalet till Champions League
833 333 kronor – IFK Norrköping för andraplatsen i Allsvenskan och kval till Europa League
833 333 kronor – Malmö FF för tredjeplatsen i Allsvenskan och kval till Europa League
833 333 kronor – BK Häcken för seger i Svenska Cupen och kval till Europa League

Fakta Svenska Spels Europabonus:
Europabonusen infördes säsongen 2014 enligt ett avtal på två säsonger. Inför säsongen 2016 så utvärderades bonusen och förlängdes till och med säsongen 2019. Syftet är att ge de svenska lag som ska kvalspela till Champions League eller till Europa League möjligheten att förbereda sig på bästa sätt.

Svenska Spel satsar tre miljoner per säsong. De lag som når gruppspel betalar tillbaka 1.5 gånger pengarna de fått varvid Europabonusen kan se olika ut från år till år.

De regerande svenska mästarna får störst andel av bonusen medan övriga klubbar delar lika på en lägre summa.

Svenska Spels insats är och förblir tre miljoner kronor. Att bonusen varierar beror på huruvida svenska lag klarar av att kvalificera sig för ett gruppspel i Europa eller ej.