Svenska Spel överraskade handbollslandslaget – tog familj och vänner till Danmark trots publikförbud

Det blir ingen publik på läktarna när Handbolls-EM drar igång på torsdag. Men handbollens huvudsponsor Svenska Spel har ändå tagit dit spelarnas familj, vänner och fans – i form av publikdockor.
– Jag tror att alla tycker att det är kul att se sina vänner och familjemedlemmar här i stället för att det bara skulle vara tomma läktare, säger lagkaptenen Carin Strömberg.

Handbolls-EM i Danmark blir speciellt. Ingen publik kommer tillåtas på läktarna vilket gör att den speciella stämningen som brukar uppstå under mästerskap, när fansen gör sitt bästa för att heja fram sitt lag till seger, tyvärr inte kommer uppstå.

De svenska landslagsspelarna lever dessutom i en mästerskapsbubbla där de sedan en dryg vecka inte träffar någon utanför truppen, och i stort sett all tid som inte ägnas åt träning eller match tillbringas på hotellrummen.

För att ändå ge spelarna det stöd de behöver har handbollens huvudsponsor Svenska Spel sett till att spelarna får sällskap av familjemedlemmar och vänner – i form av publikfigurer.

Överraskades av lagkamraten
För Carin Strömberg blev det en stor överraskning när hon ”träffade” sin vän och lagkamrat sedan många år, Madeleine Östlund.

– Det var lite speciellt att se henne där som pappfigur, men samtidigt jättekul. Vi har spelat tillsammans i Skuru från bollskolan upp till A-laget, och spelar numera tillsammans i Viborg. Nu kommer vi kunna dela rum här i Danmark, det blir riktigt kul, skrattar Carin och fortsätter:

– Jag tror att alla tycker att det är kul att se sina vänner och familjemedlemmar här i stället för att det bara skulle vara tomma läktare. Men helst hade vi förstås velat ha dem här i verkligheten!

Stödet från familj och vänner är väldigt viktigt, menar Carin Strömberg. I år kanske viktigare än någonsin.

– Det betyder jättemycket, kanske särskilt nu när vi kommer att vara i vår bubbla under hela mästerskapet. Då blir det extra skönt att kunna höra av dem via till exempel sms och FaceTime, för att på så sätt få en kontakt med omvärlden och kunna koppla bort allt annat.

Fansen tar plats på läktaren
Det är inte bara spelarnas vänner och familj som kommer finnas på plats i Danmark. Svenska Spel har också låtit göra publikdockor av fansen som nu kommer att ge sitt stöd både från läktaren och från tv-soffan.

– Det är en väldigt speciell situation där ingen publik tillåts, och där spelarna är instängda i en bubbla under lång tid. För oss som landslagets huvudsponsor var det därför viktigt att ändå visa att vi är många som står bakom spelarna och hejar fram dem till nya framgångar. Att göra det med publikdockor kändes helt rätt. Vi har också låtit fansen skicka in sina hälsningar till laget som spelarna kommer ta del av inför varje match. På så sätt hoppas vi att de verkligen känner av stödet från oss som hejar hemma, säger Stina Packalén, sponsringsprojektledare på Svenska Spel och fortsätter:

– Det viktigaste stöder kommer ändå från familj och vänner och vi är väldigt glada att vi har kunnat ta dem till Danmark. Nu kan spelarna hela tiden ha sällskap av de som står dem allra närmast.